Zapiekanka gospodarska – z ziemniakami i kiełbasą
Pamiętam, że przygotowując tę zapiekankę po raz pierwszy nie miałam zbyt wielkich oczekiwań. Wszak to kilka bardzo prostych składników – ziemniaki, kiełbasa, cebula, trochę papryki i żółtego sera.
Miało być tanio i smacznie. Było! Ale było nie tylko smacznie, a bardzo smacznie! Od czasu, gdy zrobiłam ją po raz pierwszy minęło sporo czasu, a do tej pory jest to jedna z naszych ulubionych zapiekanek. Pięknie pachnie i super smakuje.
Spróbujcie:)
- około 1 kg ziemniaków
- 400-500 g cienkiej kiełbasy np śląskiej lub podwawelskiej
- 2-3 cebule
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 250 g żółtego sera (u mnie zmieszane czerwony cheddar i mozzarella, może być też gouda)
- 2 jajka
- około 3/4 szkl. śmietanki 30%
- olej + trochę masła
- 1/2 płaskiej łyżeczki majeranku
- szczypta słodkiej mielonej papryki
- sól, pieprz
Obrane ziemniaki kroimy na dość cienkie plasterki (około 0,5 cm). Wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy do miękkości (przez około 8-10 minut). Odcedzamy. Lekko studzimy.
Kiełbasę (można ją wcześniej obrać z osłonki) kroimy na cienkie plasterki.
Pozbawione gniazda nasiennego papryki kroimy na mniejsze kawałki.
Cebulę kroimy w piórka.
Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, wrzucamy cebulę. Chwilę smażymy. Doprawiamy roztartym w dłoniach majerankiem, mieloną papryką, solą oraz pieprzem.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Na dnie rozkładamy pierwszą warstwę ziemniaków. Oprószamy solą oraz pieprzem. Posypujemy połową tartego sera. Następnie wykładamy warstwę cebuli oraz plasterki kiełbasy i paseczki papryki (też mniej więcej po połowie). Składniki oprószamy niewielką ilością soli oraz pieprzu. Wykładamy resztę ziemniaków, cebuli oraz kiełbasy i papryki. Posypujemy pozostałym serem.
Jajka mieszamy ze śmietaną. Doprawiamy solą, pieprzem i mieloną papryką. Powstałą mieszanką zalewamy zapiekankę.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25-35 minut.
Wygląda apetycznie. Spróbuję zrobić dziś wieczorem 🙂
Bardzo polecam 🙂
Wyszło przepyszne ☺️
Bardzo się cieszę 🙂
A najlepsze jest to, że wczoraj mąż pytał kiedy znów zrobię tę zapiekankę (baaaardzo ją lubi:) )
Pozdrawiam
No i nareszcie jakiś przepis bez śmierdzącego czosnku brawo dziękuję
Ewuniu super zapiekanka zrobię jutro pozdrawiam
Bardzo mi miło 🙂 Pozdrawiam!
Smaczna i szybka. Dodałam wędzone papryki do cebuli duszone… aromatycznie pachniala
Wędzona papryka dodaje aromatu, świetny pomysł 🙂
zajefajna zapiekanka, duzo kielbasy
Zrobie w sobote.Zobaczymy i wyglada pysznieee🙂😋
Właśnie zrobilam i nie smakowalo nikomu z rodziny. niestety.
Przykro mi. Myślę, że albo to nie są Wasze smaki, albo po prostu zawiniła jakość składników. Zarówno kiełbasa jak i ziemniaki różnią się od siebie i nie wszystkie są sobie równe 🤷🏻♀️