Schab w sosie cebulowym
Tym, którzy chcą odpocząć od panierowanych mięs, polecam duszony schab w sosie cebulowym.
Robi się go bezproblemowo, a smakuje bardzo dobrze.
- 4-5 plastrów schabu
- 2-3 łyżki mąki krupczatki
- 3 nieduże cebule
- 1,5 szkl. bulionu
- 2-3 łyżki słodkiej śmietanki 30%
- 1-2 łyżki sosu sojowego
- szczypta kurkumy
- mielona papryka wędzona
- sól, pieprz
- 1-2 łyżki posiekanej drobno natki pietruszki
Cebule kroimy w piórka.
Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso delikatnie rozbijamy. Doprawiamy z obu stron solą i pieprzem. Obtaczamy w mące.
Na dużej patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebulę, oprószamy ją solą oraz wędzoną papryką. Gdy się zeszkli przekładamy do szerokiego rondelka.
Na patelnię po smażeniu cebuli (w razie potrzeby uzupełniamy olej) dodajemy mięso, obsmażamy go z obu stron, do lekkiego zrumienienia. Przekładamy do naczynia z cebulką. Całość zalewamy gorącym bulionem. Dusimy pod przykryciem, na małym ogniu, do miękkości mięsa (około 45-50 minut). W razie potrzeby dolewamy wody.
Pod koniec duszenia dodajemy sos sojowy oraz śmietanę. Doprawiamy do smaku szczyptą kurkumy oraz pieprzem. Dodajemy natkę. Dusimy jeszcze kilka minut.
Zrobiłam się głodna. Wyobrażam sobie ze to bardzo smaczne danie.
W końcu udało mi się znaleźć jakiś ciekawy pomysł na schab. Zaserwuje w niedzielę na obiad. 🙂
Cieszę się, życzę smacznego 🙂
Przepyszne ❤
Dziękuję za wiadomość 🙂 Bardzo się cieszę!
Bardzo nam smakowało. Z ziemniakami pyszne, z kaszą przepyszne 😉 Danie wchodzi do naszego menu. Dzięki !
Niezmiernie się cieszę! 🙂
Jaki to ma być bulion??
ja wykorzystałam drobiowy
Pyszota,właśnie zrobiłam 😋😋😋
Bardzo się cieszę 🙂
Schab w takiej postaci, to jest mercedes w śród schabów, jest ucztą dla każdego, nawet najwybredniejszego podniebienia. Polecam wszystkim mięsożercom.
Przepyszny ten schab często gości na moim stole Pozdrawiam
Ale super 🙂
Dziękuję i również pozdrawiam
Schabik wyśmienity często gości na moimi stole