Ciasto majonezowe z masą budyniową i frużeliną wiśniową

To zdecydowanie będzie jeden ze smaczniejszych przepisów na blogu. Niesamowicie wilgotne ciasto kakaowe, masa budyniowa z dodatkiem mascarpone oraz orzeźwiająca, lekko kwaśna frużelina wiśniowa. Całość smakuje po prostu bajecznie.

Jeśli nigdy nie robiliście babki majonezowej, może dziwić Was dodatek majonezu do ciasta, ale zapewniam, że to głównie dzięki niemu wychodzi ono tak dobre.

Do jego przygotowania wykorzystałam mój ulubiony, zdecydowany w smaku, majonez Kielecki. WSP „Społem” obchodzi w tym roku piękny jubileusz: 100-lecie powstawiania firmy. Tyle lat doświadczenia oraz zdobyte przez ten czas nagrody to gwarancja jakości.

Ciasto będzie piękną i smaczną ozdobą niejednego stołu. Sprawdzi się podczas różnych rodzinnych uroczystości czy świąt Wielkanocnych. Zdecydowanie polecam!

Majonezowe ciasto kakaowe:

  • 2 jajka
  • 2/3 szkl. cukru
  • 4 duże łyżki Majonezu Kieleckiego
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 2-3 łyżki ciemnego kakao
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

Masa budyniowa

  • 500 ml mleka
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej (z lekką „górką”)
  • 1 łyżka mąki pszennej (z lekką „górką”)
  • około 2/3 szkl. cukru
  • 200 g masła
  • 250 g mascarpone

Frużelina wiśniowa:

  • 450 g mrożonych wiśni
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 czubate łyżeczki mąki ziemniaczanej

Kawę zalewamy około 1/2 szklanki cieplej wody. Odstawiamy do przestudzenia.

Jajka ucieramy z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodajemy majonez. Mąkę przesiewamy razem z sodą, proszkiem do pieczenia i kakao. Obroty miksera zmniejszamy, stopniowo i naprzemiennie dodajemy suche składniki oraz przestudzoną kawę.

Tortownicę o średnicy 24cm wykładamy na dnie papierem do pieczenia. Wylewamy przygotowane ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 35-40 minut (do suchego patyczka).

Upieczone ciasto odstawiamy w formie do przestudzenia, następnie wyjmujemy z obręczy i odkrawamy wierzch.

Wierzch ciasta miksujemy w rozdrabniaczu na drobne okruchy.


Żelatynę zalewamy 4-5 łyżkami zimnej wody, odstawiamy do napęcznienia. Następnie podgrzewamy na małym ogniu, tylko do rozpuszczenia.

Mąkę ziemniaczaną rozrabiamy w dwóch łyżkach zimnej wody.

Wiśnie zasypujemy cukrem, doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy przez chwilę na średnim ogniu, a gdy puszczą sok, dodajemy sok z cytryny oraz rozmieszaną w wodzie mąkę ziemniaczaną. Gotujemy jeszcze chwilę, stale mieszając, aż do zgęstnienia. Zdejmujemy z palnika, dodajemy rozpuszczoną żelatynę, mieszamy. Odstawiamy do przestudzenia.


Z mleka odlewamy 1/2 szklanki. Dodajemy żółtka oraz obie mąki. Dokładnie mieszamy rózgą kuchenną.

Pozostałe mleko wraz z cukrem doprowadzamy do wrzenia. Wlewamy przygotowaną mieszankę. Cały czas mieszając, gotujemy aż do zgęstnienia masy. Odstawiamy do przestudzenia.

Miękkie masło ucieramy na puch. Stopniowo dodajemy zimny budyń. Na samym końcu do masy dodajemy mascarpone. Miksujemy krótko, tylko do połączenia


Ciasto przekładamy na talerz/paterę. Zakładamy rant cukierniczy. Wykładamy połowę masy budyniowej, wyrównujemy. Następnie dajemy tężejącą frużelinę wiśniową. Na niej rozprowadzamy resztę masy budyniowej. Wierzch posypujemy okruchami ciasta. Odstawiamy w chłodne miejsce do stężenia.