Tosty z jajkiem sadzonym, rukolą i szynką parmeńską

Gdyby ktoś zadał mi pytanie o mój ulubiony patent na śniadanie, pewnie powiedziałabym, że tosty i jajka. Jedno z drugim doskonale pasuje o czym zapewniałam Was przy okazji publikacji Śniadaniowych tostów na bogato (przepis tutaj-> KLIK) oraz Jajek po benedyktyńsku (przepis tutaj -> KLIK).  Pierwsza propozycja to tosty z omletem, dosyć pracochłonne i wymagające dużego zaangażowania w przygotowanie, a druga – z jajkiem w koszulce, które nie każdemu, z tego co słyszałam, wychodzą.

Moja dzisiejsza propozycja to również wykorzystanie tostów, jajek, rukoli oraz szynki parmeńskiej, ale dużo szybsza i prostsza niż poprzednie propozycje. To podgrzane na patelni kromki chleba tostowego, posmarowane pysznym majonezowym sosem z dodatkiem konserwowego ogórka, z rukolą, szynką parmeńską oraz jajem sadzonym.

Kaloryczne, ale od czasu do czasu warto przygotować 🙂

Takie tosty smakują wyśmienicie i potrafią nasycić na długi czas. Do tego są bardzo uniwersalne – podacie je na śniadanie, na kolację… sprawdzą się nawet w roli przekąski – przetestowałam na niezapowiedzianych gościach i wszyscy byli zadowoleni:)

Zdecydowanie polecam!

A jeśli wolisz przygotować całość od podstaw, polecam Ci też przepis na domowy chleb tostowy.

Na 4-5 tostów:

  • 8-10 kromek chleba tostowego
  • 4-5 jajek
  • 1 duża garść rukoli
  • 4-5 plasterków szynki parmeńskiej
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka masła

Sos:

  • 3 łyżki majonezu (świetnie się tutaj spisuje majonez Kielecki)
  • 1-1,5 łyżeczki ostrej musztardy
  • 1 łyżeczka białego octu winnego
  • 1 ogórek konserwowy
  • szczypta granulowanego czosnku
  • szczypta mielonej papryki
  • sól, pieprz, cukier

Majonez łączymy z musztardą oraz octem winnym. Dodajemy startego na małych oczkach tarki ogórka. Doprawiamy granulowanym czosnkiem, papryką mieloną, solą oraz cukrem, mieszamy. Wstawiamy do lodówki, do schłodzenia.

Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość masła, wybijamy jajka. Oprószamy je solą oraz pieprzem i smażymy na małym ogniu, pod przykryciem.

Chleb tostowy rumienimy na rozgrzanej, suchej patelni.

Połowę podgrzanego chleba tostowego smarujemy przygotowanym sosem. Następnie rozkładamy niewielką ilość rukoli, dajemy plasterek szynki parmeńskiej oraz jajo sadzone. Przykrywamy pozostałym zrumienionym chlebem.

Podajemy od razu po przygotowaniu.