Naleśniki z twarożkowo-ziołowym nadzieniem

Naleśniki z dość nietypowym nadzieniem – z serka kanapowego, z dodatkiem posiekanej bazylii, szczypiorku i papryki. Zdaję sobie sprawę z tego, że takie nie każdemu mogą zasmakować;)

Można podać je na ciepło, lub na zimno – wówczas rezygnujemy z zapiekania ich oraz z dodatku śmietany z parmezanem (no chyba, że ktoś koniecznie chce 🙂 😉 )

Na około 5 sztuk.

Naleśniki:

  • 150 g mąki
  • 150 ml piwa
  • 100 ml mleka
  • 2 jajka
  • sól, pieprz
  • 40 g masła, roztopionego
  • 2-3 łyżki oleju

Nadzienie:

  • około 230 g serka śmietankowego
  • 2 dymki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 czerwonej papryki
  • pęczek szczypiorku
  • kilka listków bazylii
  • 250 g gęstej, kwaśnej śmietany
  • ok. 50 g parmezanu
  • sol, pieprz

W naczyniu mieszamy jajka, mleko, piwo, mąkę oraz roztopione masło. Doprawiamy solą, oraz szczyptą pieprzu, miksujemy. Gładkie ciasto naleśnikowe odstawiamy na około 20 minut. Po tym czasie smażymy cienkie placki.

Paprykę kroimy w małą kostkę.

Zarówno białą jak i zieloną część dymki drobno siekamy.

Bazylię z grubsza siekamy.

Twarożek mieszamy z dymką, bazylią i papryką. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

Naleśniki smarujemy farszem twarożkowo-ziołowym, rolujemy. Przekrawamy na pół i układamy w natłuszczonym naczyniu do zapiekania.

Śmietanę mieszamy z parmezanem. Zalewamy naleśniki.

Pieczemy do zarumienienia w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (przez około 15-20 minut).