Ananas w cieście francuskim

Szybka przekąska z dwóch składników, czy to możliwe? No pewnie, że tak!

Ostatnio miałam na coś ochotę, ale czego bym nie wymyśliła, do wszystkiego brakowało mi jakiegoś składnika. W końcu zrobiłam najprostszą przekąskę z możliwych. Ananasa w cieście francuskim.

Jest super, a jego przygotowanie w sumie zajmuje około pół godziny (łącznie z pieczeniem). Szybko? Bardzo!

Super nawet wtedy, gdy goście zadzwonią, że jadą z wizytą 🙂

  • 1 op. ciasta francuskiego XL
  • 1 puszka ananasa

Ananasa osączamy na sicie. Dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym (z obu stron).

Ciasto francuskie rozwijamy. Rozkładamy na nim plasterki ananasa, zachowując niewielkie odstępy. Za pomocą radełka wykrawamy z ciasta kwadraty. Wystające rogi ciasta zawijamy na ananasa.

Rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 20 minut (do zarumienienia).