Gofry (chrupiące)
To jest zdecydowanie mój ulubiony przepis na gofry!
Wychodzą bardzo smaczne – miękkie w środku a chrupiące na zewnątrz. Plusem dla mnie jest również to, że wychodzi ich całkiem sporo:)
Na drugi dzień zwykle pakuję je na drugie śniadanie – dziecku do szkoły, a nam do pracy. Od czasu do czasu taka przerwa od zwykłych kanapek jest doskonałym rozwiązaniem.
- 4 jajka
- 1 szkl. cukru pudru (czasami daję nieco mniej)
- 3 szklanki mąki
- 3/4 szkl. mleka 3,2% (temp. pokojowa)
- 3/4 szkl. wody
- 3/4 szkl. oleju (przy użyciu 2/3 szklanki oleju, też jest ok)
- około 20 g proszku do pieczenia
Jajka miksujemy z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę.
Małymi partiami dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Stopniowo wlewamy mleko, wodę oraz olej. Miksujemy na niskich obrotach do połączenia i powstania gładkiego ciasta o konsystencji gęstej śmietany. Odstawiamy na 10-15 minut.
Smażymy w rozgrzanej gofrownicy do zezłocenia (w mocnej gofrownicy Dezal (link afiliacyjny) piekę je przez około 2-2,5 minuty, w urządzeniu typu 3w1 robiłam nieco dłużej. Najlepiej kontrolować czas pieczenia i dostosować go do własnych preferencji).
Studzimy na kratce, lub układamy pionowo (dzięki temu będą bardziej chrupiące).
Podajemy z dowolnymi dodatkami.
Wszystko w rękach dbrej gofrownicy 🙂
Te akurat gofry wychodzą nawet i w takiej słabszej. Ja mam dwie i myślę, że z tej o mocy 700W wychodzą nawet lepsze 🙂
Jest to więc przepis idealny dla wszystkich 🙂
Chyba sobie kupię gofrownicę żeby upiec takie apetyczne gofry ?
Gofry to fajna opcja na śniadanie czy podwieczorek, więc czasami takie sprzęty to dobra rzecz 🙂 😉
mam trzy w jednym i jestem bardzo zadowolona ma 3-y wymienne plytki ( do tostow,gofrow i zapiekania kielbasek i bulek do hot dogow) praktyczna i niezbyt droga ok 100 zl,polecam.
mam pytanie czy mozna nie dawac proszku do pieczenia a zamiast dac sode (niestety nie moge uzywac go do niczego)
Też mam taką 3w1 z Lidla i super mi się sprawdza:) Pewnie te mocniejsze są jeszcze lepsze, ale i tak ta moja spełnia nasze oczekiwania:)
Myślę, że można podmienić proszek na sodę, nie dawałabym jej jednak za dużo, żeby nie była mocno wyczuwalna w smaku. Wiem, że w przepisie jest duża ilość proszku do pieczenia, ale sody nie dawałabym więcej niż 1/2 – 3/4 łyżeczki.
Troszkę za dużo cukru w tych składnikach. Można dac mniej ?
Cukier wpływa również na chrupkość, o której piszę. Można spróbować dać mniej, zwłaszcza jeśli chce Pani podać gofry ze słodkimi dodatkami. Ja zawsze robię tak, jak w przepisie.
Dziękuję bardzo za odpowiedź, oraz za przepis. Chętnie skorzystam. Pozdrawiam życzę zdrówka 😁❣
Witam! Właśnie zrobiłam gofry właśnie z tego przepisu. Wyszły przepyszne, chrupiące i smaczne. Bardzo dziękuję za przepis. Pozdrawiam 😃❣
A ja bardzo dziękuję za komentarz 🙂
Bardzo lubię te gofry i cieszę się, że również i Pani smakowały:)
Pozdrawiam.
Wspaniałe godne polecenia dobre nawet na drugi dzień
A jaki typ mąki Pani użyła?
Zwykłej tortowej