Pączki mini – z serka waniliowego

Pączki te zna chyba cały internet i wcale mnie to nie dziwi. Są rewelacyjne! Kto je zrobi, ten poleca dalej. Ja również nie jestem w tym przypadku wyjątkiem. Liczę na to, że w swoich skromnych progach mojego bloga, uraduję kogoś tym prostym przepisem na ekspresowe pączki z serka waniliowego 🙂 Czy jest ktoś, kto jeszcze ich nie robił?

  • 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • około 300 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 1 łyżeczka cukru

Dodatkowo:

  • cukier puder
  • cynamon
  • olej do smażenia

Do naczynia wybijamy jajka. Dodajemy serek waniliowy. Mieszamy rózgą kuchenną. Następnie dodajemy cukier oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Mieszamy łyżką, do połączenia się składników.

W garnku o grubym dnie lub na głębokiej patelni rozgrzewamy większą ilość oleju (tak by był mniej więcej na wysokość 4-5 cm). Do szklanki wlewamy około 1/2 szklanki oleju. Za pomocą dwóch łyżek, zamoczonych uprzednio w szklance z olejem, nabieramy ciasto – jedną łyżką nabieramy niewielką ilość ciasta, za pomocą drugiej zsuwamy je na głęboki olej (w trakcie smażenia pączki powinny same się obracać, nadając sobie okrągły kształt). Smażymy przez kilka minut na średnim ogniu do ładnego zrumienienia,

Pączki wyławiamy łyżką cedzakową. Odstawiamy na ręcznik papierowy. Po chwili obtaczamy w cukrze zmieszanym z niewielką ilością cynamonu.

Źródło