Kruche ciasteczka – serduszka na Walentynki
Takie ciasteczkowe serduszka z okazji Walentynek. Łapcie po jednym 🙂
Dla mnie to okazja, aby poćwiczyć dekorowanie ciasteczek nowymi „zabawkami” – szablonem oraz aerografem. Jak widzicie, jeszcze wiele nauki przede mną – aerografu póki co nie potrafię wyczuć, ale… dajcie mi czas 🙂 Efekty moich ćwiczeń zobaczycie na zdjęciu pod przepisem 😉
- 250 g mąki pszennej
- 125 g cukru pudru
- 125 g masła
- 1 jajko
- 1 laska wanilii
Cukier puder wsypujemy do miseczki. Mieszamy z ziarenkami wyskrobanymi z laski wanilii.
Na stolnicę przesiewamy mąkę. Dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki, lub starte na tarce zimne masło. Składniki rozcieramy palcami, aż do powstania drobnych grudek. Dodajemy jajko oraz cukier z wanilią. Zagniatamy, aż do powstania gładkiego ciasta.
Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki do schłodzenia (na około 1 godzinę).
Schłodzone ciasto wałkujemy na cienki placek (na oprószonym mąką blacie). Wykrawamy dowolny kształt ciasteczek.
Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując niewielkie odstępy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 12-14 minut (do lekkiego zarumienienia się brzegów).
Studzimy na kratce.
Przed podaniem ciasteczka można udekorować lukrem królewskim.
Cudowna dekoracja:)
Ślicznie dziękuję, choć ja widzę masę niedociągnięć 😉 🙂
szkoda że zauważyłam w Walentynki pod wieczór ten przepis 🙁
Można zrobić i bez okazji, albo przygotować je za rok 😉
Ale pięknie kolorowo.
🙂
Jak zrobić ten różowy lukier????
Ja robię na trochę oko, trochę wg tych proporcji: Zaczynam od 2 białek dużych jaj i około 400-500g cukru pudru, miksuję przez kilka minut. Do tego odrobina soku z cytryny i czerwony barwnik spożywczy (barwnik dodaję na samym końcu, do lukru o odpowiedniej gęstości, używam barwnika w żelu). Jeśli lukier wychodzi mi zbyt rzadki dodaję jeszcze trochę przesianego cukru pudru, jeśli zbyt gęsty, jeszcze odrobinę soku z cytryny.
Wow, ciasteczka jak z plastiku :O Muszę sama spróbować!
Przepyszne
Potwierdzam, ciasteczka są rewelacyjne
Przepyszne, dzisiaj zrobiłam przepis
Zrobiłam mężowi na urodziny, bardzo mu smakowały!
Jedne z lepszych ciasteczek jakie robiłam!
Bardzo smaczne i długo zachowują świeżość ❤️ U mnie z lukrem z Twojego przepisu (choć dałam mniej cukru) i płatkami kwiatów.
Z płatkami kwiatów muszą wyglądać po prostu przepięknie <3
W rzeczywistości lepiej wyglądają niż smakują 🙂
Krystian, fajnie, że wypróbowałeś przepis. Szkoda, że nie do końca przypadł Ci do gustu 🙁