Calzone z szynką i trzema serami

Ostatnio zamarzyło mi się calzone. Wybór padł na mocno serowe z dodatkiem szynki. Co prawda w nazwie mowa jest o trzech serach, a w składnikach wymienione są cztery rodzaje, a to dlatego, że rozbiłam sobie ser żółty na dwa moje ulubione sery – sokół i cheddar. Oczywiście jak dacie samą goudę to też będzie dobrze.

Smakowało:)

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej (u mnie typ 00)
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli morskiej 
  • 4 łyżki oleju
  • szczypta gałki muszkatołowej 
  • około 270 ml ciepłego mleka 

Nadzienie:

  • około 350 g serka śmietankowego
  • 60 g tartego sera sokół
  • 40 g tartego sera cheddar
  • 2 kulki mozzarelli 
  • 300-400 g szynki
  • około 100 g szynki parmeńskiej
  • zioła prowansalskie
  • granulowany czosnek
  • sól, pieprz

Do garnuszka kruszymy drożdże. Dodajemy cukier, około 1/2 szkl. ciepłego mleka oraz 1 łyżkę mąki. Mieszamy aż do połączenia. Odstawiamy na około 10 minut, do podrośnięcia.

Do dużej miski przesiewamy mąkę z solą oraz szczyptą gałki muszkatołowej. Dodajemy wyrośnięte drożdże, olej oraz pozostałe mleko. Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6-7 kawałków. Każdy kawałek wałkujemy na okrągły placek.


Szynkę kroimy w kostkę.

Mozzarellę osączamy z zalewy, kroimy na cienkie plasterki.

Serek śmietankowy łączymy ze startym serem (cheddar i sokół lub gouda) oraz pokrojoną szynką. Doprawiamy ziołami, granulowanym czosnkiem, solą oraz pieprzem.

Na połowie ciasta drożdżowego kładziemy plasterek szynki parmeńskiej. Wykładamy porcję serka śmietankowego. Na wierzchu rozkładamy po 3 plasterki mozzarelli. Ciasto składamy na pół i zlepiamy brzegi (można je nawet nieco zrolować).

Przygotowane pierogi układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 20-25 minut (do zrumienienia).

Źródło