Krakersy z cheddarem

Niejednokrotnie bywa tak, że planując rodzinne przyjęcie, czy nawet spotkanie ze znajomymi wydaje nam się, że mamy za mało jedzenia. Takie myśli w większości przypadków są nieuzasadnione i pojawiają się jedynie w głowie gospodyni, która chciałaby by każdy z gości był zadowolony i opuścił jej włości z pełnym brzuszkiem;)

Jednym ze sposób by temu zaradzić jest podanie na stół czegoś „drobnego”. Czegoś, po co będzie się z przyjemnością sięgać. Czegoś co każdy lubi. Czegoś, co nie nasyci gości przed daniem głównym, a jednocześnie umili pogaduchy i czas oczekiwania na ciepły posiłek. W końcu czegoś, co nie zrujnuje naszego domowego budżetu.

Czymś takim może być właśnie taka krakersowa przekąska. To nic innego jak podgrzane w piekarniku krakersy z cheddarem i szczyptą mielonej papryki. Niby nic, a jednak coś;)

Bardzo proste. Bardzo fajne. U nas zawsze znikają w mgnieniu oka.

Świetne na domowe spotkania, na Sylwestra, czy nawet na co dzień, do pochrupania przy fajnym filmie;)

Całość do zrobienia w mniej niż kwadrans:)

  • około 20 krakersów
  • 200 g sera cheddar
  • papryka mielona słodka

Krakersy rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy je tartym serem cheddar. Wierzch oprószamy mieloną papryką.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni do czasu, aż ser się lekko przyrumieni (około 5-6 minut).

BPD nr 11/96