Zapiekane rożki z tortilli
Ta pyszna i niebanalna propozycja imprezowa wzbudza zachwyt i zaciekawienie w internetach.
Wobec powyższego, nie mogłam przejść obok niej obojętnie i przygotowałam swoją wersję 😉 No i nie zawiodłam się. Wyszło pysznie.
Rożki podałam razem z sosem czosnkowym, ale myślę, że nawet ketchup się nada.
- 1 op. tortilli (5-6 sztuk)
- około 700-800 g mielonego mięsa (drobiowe lub wieprzowe)
- 1 cukinia
- 1 papryka czerwona
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 puszka kukurydzy
- około 250 g tartej mozzarelli
- zioła prowansalskie
- sól, pieprz
Cebulę kroimy w piórka. Czosnek siekamy na plasterki.
Cukinie kroimy na ćwierćplasterki.
Pozbawioną gniazda nasiennego paprykę kroimy w kostkę.
Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, podsmażamy przez chwilę cebulę. Następnie dodajemy paprykę, mieszamy, pilnując by cebula się nie przypaliła. Gdy papryka stanie się szklista, dodajemy mięso mielone. Smażymy do czasu, aż straci różowy kolor. Dodajemy posiekany czosnek oraz cukinię. Smażymy jeszcze przez chwilę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi.
Mięsny farsz zestawiamy z palnika, studzimy. Mieszamy z osączoną z zalewy kukurydzą.
Tortille kroimy na 3 części, tak jak to pokazane na zdjęciu poniżej. Każdy kawałek zawijamy w rożek. Na dno sypiemy trochę tartego sera. Wypełniamy mięsnym nadzieniem.
Rożki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, łączeniem do dołu.
Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180-190 stopni przez około 15-20 minut. Pod koniec czasu pieczenia rożki ostrożnie napełniamy kolejną porcją mozzarelli*. Zapiekamy dalej, aż do roztopienia się sera.
Podajemy z sosem czosnkowym lub ketchupem.
Uwagi: Mięsne nadzienie można doprawić swoimi ulubionymi przyprawami.
*Tartym serem można posypać wierzch rożków przed pieczeniem. U mnie jednak, w takiej wersji, ser się wysypywał i roztapiał na blaszce. Zapiekałam więc rożki do czasu, aż ser na ich dnie się rozpuścił i scalił całość (przez kilka minut). Przenosiłam je wówczas ostrożnie do podłużnej blaszki, tzw keksówki, układałam pionowo, oparte o brzeg blaszki, napełniałam tartą mozzarellą i zapiekałam dalej przez kilka minut, aż ser się roztopił. Należy uważać, aby brzegi nie przypiekły się zbyt mocno (aczkolwiek lekko przyrumienione są przyjemnie chrupiące).
Inspiracja: swojskiejedzonko
Wygląda znakomicie, muszę sama tego spróbować :D.
Polecam! a co lepsze, można kombinować ze swoimi ulubionymi dodatkami 🙂
3
Robiłam dzisiaj są pyszne ??? ale myślę że czas pieczenia zbyt długi… wystarczy ok 10min?
Bardzo się cieszę, że smakowały i dziękuję za wiadomość:)
A czas pieczenia jak zawsze zależy od samego piekarnika niestety, jak i od tego, jak mocno chcemy mieć „chrupiące” brzeżki 😀
Robiłam
Tylko Ser wymieszałam i nie dałam cukinii
Pycha pomysł super ?
Bardzo się cieszę, że smakowały 🙂 Dziękuję serdecznie za wiadomość.
Różki zrobione .Podp. Można je w pionie ustawić w keksówce .
Tak dokładnie, opisuję to też w uwagach pod przepisem 🙂
Dopisałam placki tortilli na listę jutrzejszych zakupów. Świetna, niecodzienna propozycja na smaczną przekąskę. Na pewno przygotuję takie rożki na imieninowe spotkanie.
Serdecznie Cię, Ewciu, pozdrawiam:)
Dorotko, kolejny raz dziękuję za zaufanie jakim obdarzasz przygotowane tutaj przeze mnie dania:) To dla mnie mega miłe <3
Dziękuję i również ślę pozdrowienia 🙂
świetnie wyglądają
i smakują 🙂
Musze sprobawac ! A w sobote akurat zapowiedzieli sie goscie na ploteczki ! Swietna propozycja i raczej nie spotykana napewno beda zachwyceni !
No to faktycznie jest dobra okazja aby je wypróbować 🙂
Proszę pod koniec pieczenia sprawdzać, czy sama tortilla nie przypieka się zbyt mocno 🙂
A można podawać na zimno ?
U mnie rozeszły się dosyć szybko, więc nie miałam okazji sprawdzić, ale myślę, że na zimno też powinny być ok 🙂
Robiłam naprawdę przepyszne napewno jeszcze zrobię.??
Dla takich chwil warto prowadzić tego bloga 🙂
Dziękuję <3
Rożki wyglądają bardzo smakowicie a ja z takim pytaniem ile czasu prędzej można naszykować rożki zanim się je włoży do piekarnika. Pozdrawiam Ania
Aniu, farsz można przygotować nawet dzień wcześniej i przechowywać w lodówce.
Jeśli chodzi o składanie w całość, to ja robiłam wszystko na bieżąco, czyli składałam tuż przed pieczeniem, ale myślę, że i tę czynność można przygotować wcześniej – jeśli farsz będzie dobrze odparowany nie powinien jakoś mocno „rozmiękczyć” tortilli.
Pyszne . Zeszło ekspresowo , wszystkim smakowalo
Bardzo się cieszę. Dziękuję za wiadomość 🙂
Robiłam 😉 Są mega pyszne ! Wszyscy pytali o przepis 😉 Zrobiłam też wersję Ala pizza. Mięso, cebula, pieczarki , ser, przecier pomidorowy. Polecam 😉 Wielkie dzięki za ten przepis 👏
Bardzo się cieszę, że smakowało 🙂 Wersja a’la pizza brzmi wspaniale 🙂
Robiłam na sylwestra z pieczarkami, cebulą i tartą mozzarellą. Wyszło Super. Dziękuję za przepis 😘 pozdrawiam.
Pysznie 🙂
Dziękuję i pozdrawiam również <3
A jaki program w piekarniku trzeba ustawić ?
grzanie góra-dół będzie odpowiednie