Sałatka ryżowa z wędzonym kurczakiem i porami

Pyszna i szybka do przygotowania sałatka, w której wspaniale przeplatają się smaki – lekko ostry por, słodkie rodzynki i brzoskwinie, wędzony kurczak i ryż, a całość w delikatnym sosie majonezowym z dodatkiem przyprawy curry.

Taka sałatka świetnie się sprawdzi na kolację, a na drugi dzień jako drugie śniadanie do pracy. Nie zawiedzie Was też, gdy przygotujecie ją i podacie odwiedzającej Was rodzinie czy przyjaciołom. Będzie też doskonałym wyborem na święta.

Bardzo Wam ją polecam:)

  • 2 torebki ryżu długoziarnistego
  • 1 wędzona pierś kurczaka
  • 3 średnie pory
  • około 3/4 szklanki rodzynek
  • 4-5 połówek brzoskwiń z puszki
  • garść orzechów włoskich, posiekanych – opcjonalnie

Sos:

  • 2-3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany 18%
  • 1 łyżeczka curry
  • sól

Ryż gotujemy wg instrukcji podanej na opakowaniu.

Kurczaka (bez skóry) kroimy w kostkę.

Umyte pory kroimy na półplasterki. Przelewamy je na sicie dość dużą ilością wrzącej wody. Osączamy.

Rodzynki zalewamy wrzącą wodą, odstawiamy na 2-3 minuty do namoczenia. Odcedzamy.

Brzoskwinie kroimy w kostkę.

Majonez mieszamy ze śmietaną. Doprawiamy solą oraz przyprawą curry.

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Wstawiamy do lodówki, do schłodzenia. Przed podaniem posypujemy grubo siekanymi orzechami włoskimi.


Polecam również przepis na roladę czekoladowo-serową