Sałatka ryżowa z wędzonym kurczakiem i porami
Pyszna i szybka do przygotowania sałatka, w której wspaniale przeplatają się smaki – lekko ostry por, słodkie rodzynki i brzoskwinie, wędzony kurczak i ryż, a całość w delikatnym sosie majonezowym z dodatkiem przyprawy curry.
Taka sałatka świetnie się sprawdzi na kolację, a na drugi dzień jako drugie śniadanie do pracy. Nie zawiedzie Was też, gdy przygotujecie ją i podacie odwiedzającej Was rodzinie czy przyjaciołom. Będzie też doskonałym wyborem na święta.
Bardzo Wam ją polecam:)
- 2 torebki ryżu długoziarnistego
- 1 wędzona pierś kurczaka
- 3 średnie pory
- około 3/4 szklanki rodzynek
- 4-5 połówek brzoskwiń z puszki
- garść orzechów włoskich, posiekanych – opcjonalnie
Sos:
- 2-3 łyżki majonezu
- 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany 18%
- 1 łyżeczka curry
- sól
Ryż gotujemy wg instrukcji podanej na opakowaniu.
Kurczaka (bez skóry) kroimy w kostkę.
Umyte pory kroimy na półplasterki. Przelewamy je na sicie dość dużą ilością wrzącej wody. Osączamy.
Rodzynki zalewamy wrzącą wodą, odstawiamy na 2-3 minuty do namoczenia. Odcedzamy.
Brzoskwinie kroimy w kostkę.
Majonez mieszamy ze śmietaną. Doprawiamy solą oraz przyprawą curry.
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Wstawiamy do lodówki, do schłodzenia. Przed podaniem posypujemy grubo siekanymi orzechami włoskimi.
Niezbyt wyraźny smak wychodzi z tego połączenia. Jak dla mnie składniki do modyfikacji: zamiast brzoskwini jabłko, bez śmietany a z 1 łyżką majonezu więcej i bez sparzania porą bo jest niesmaczny w tej wersji