Sałatka ryżowa z wędzonym kurczakiem i porami

Pyszna i szybka do przygotowania sałatka, w której wspaniale przeplatają się smaki – lekko ostry por, słodkie rodzynki i brzoskwinie, wędzony kurczak i ryż, a całość w delikatnym sosie majonezowym z dodatkiem przyprawy curry.

Taka sałatka świetnie się sprawdzi na kolację, a na drugi dzień jako drugie śniadanie do pracy. Nie zawiedzie Was też, gdy przygotujecie ją i podacie odwiedzającej Was rodzinie czy przyjaciołom. Będzie też doskonałym wyborem na święta.

Bardzo Wam ją polecam:)

  • 2 torebki ryżu długoziarnistego
  • 1 wędzona pierś kurczaka
  • 3 średnie pory
  • około 3/4 szklanki rodzynek
  • 4-5 połówek brzoskwiń z puszki
  • garść orzechów włoskich, posiekanych – opcjonalnie

Sos:

  • 2-3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany 18%
  • 1 łyżeczka curry
  • sól

Ryż gotujemy wg instrukcji podanej na opakowaniu.

Kurczaka (bez skóry) kroimy w kostkę.

Umyte pory kroimy na półplasterki. Przelewamy je na sicie dość dużą ilością wrzącej wody. Osączamy.

Rodzynki zalewamy wrzącą wodą, odstawiamy na 2-3 minuty do namoczenia. Odcedzamy.

Brzoskwinie kroimy w kostkę.

Majonez mieszamy ze śmietaną. Doprawiamy solą oraz przyprawą curry.

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Wstawiamy do lodówki, do schłodzenia. Przed podaniem posypujemy grubo siekanymi orzechami włoskimi.