Śledzie w sosie musztardowym
Świetna alternatywa dla śledzi w śmietanie, to śledzie w sosie musztardowym.
Polecam, bo to proste i smaczne połączenie:)
Sos jest rewelacyjny. Warto więc zainwestować w dobrej jakości śledzie, bo to od nich zależy końcowy efekt. Ważne by były zwarte i niezbyt słone.
- 400-500 g filetów śledziowych
- mleko do namoczenia śledzi
Sos:
- 4-5 łyżeczek musztardy francuskiej
- 2-3 łyżeczki musztardy sarepskiej
- 4 łyżki gęstej śmietany 18%
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka cukru
- szczypta kurkumy
- sól morska, pieprz
Śledzie zalewamy mlekiem. Odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin. Czas namaczania uzależniony jest od tego jak słone śledzie zdobyliśmy – im mniej słone, tym krócej namaczamy.
Następnie śledzie osuszamy na ręczniku papierowym. Kroimy na mniejsze kawałki (2-3).
Cebulę drobno siekamy. Przelewamy na sicie wrzącą wodą, przekładamy do miski.
Do cebuli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, obie musztardy, kwaśną śmietanę oraz przyprawy. Mieszamy do połączenia.
Do sosu dodajemy śledzie. Wstawiamy całość do lodówki.
Najlepiej smakują na drugi dzień.
Czas na śledzie, w sosie musztardowym to prawdziwa gratka 🙂
Dla mnie coś nowego 🙂
Że też nie pomyślałam, że można samemu 😉 Uwielbiam sos musztardowy!
Loved it! I added extra Dijon and whole grain mustard.
great idea