Mięso mielone w rożkach
Mięso mielone w waflowych rożkach to inna wersja krokietów.
Świetne, gdy mamy ochotę na krokiety z barszczykiem, ale nie mamy czasu lub po prostu nie chce nam się smażyć naleśników.
Ta wersja jest znacznie szybsza i muszę przyznać bardzo ciekawa.
W sklepach dostępne są dwa rodzaje waflowych rożków – zwykłe i słodkie. Ja sięgnęłam po te słodkie, gdyż wydały mi się „mocniejsze/grubsze”. Nie pomyślałam jak słodki smak rożków kontrastować będzie z dobrze doprawionym mięsem mielonym. Początkowo smak wydał mi się dosyć kontrowersyjny, ale z czasem nie mogłam się od nich oderwać. Myślę, że bezpieczniejszą opcją będzie wybór tych zwykłych rożków, choć mnie ze słodkim wafelkiem też bardzo smakowały.
Takie mielone w rożkach to super przekąska na różne okazje. Spróbujcie.
- 1 op. rożków waflowych (12-15 sztuk)
- 500-600 g mielonej łopatki wieprzowej
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 2 łyżki gęstej śmietany 18%
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki posiekanej drobno natki pietruszki
- sól, pieprz
Do panierowania:
- 2-3 jajka
- 1 łyżka mąki
- bułka tarta
- olej do smażenia
Cebulę drobno siekamy.
Marchewkę trzemy na średnich oczkach tarki.
Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę. Po chwili dodajemy marchewkę i smażymy dalej aż do zeszklenia się warzyw. Studzimy.
Mięso mielone umieszczamy w misce. Dodajemy do niego zeszkloną cebulę z marchewką, śmietanę, natkę pietruszki oraz bułkę tartą. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Dokładnie wyrabiamy.
Mięsną masą nadziewamy waflowe rożki.
Panierujemy je w rozmąconym jajku z dodatkiem mąki, a następnie w bułce tartej.
Na patelni lub we frytkownicy rozgrzewamy olej. Moc palnika zmniejszamy i smażymy rożki ze wszystkich stron na rumiano.
Podajemy z barszczykiem.
Ciekawe połączenie ☺
Bardzo fajna i szybka wersja 🙂
Też je robiłam, pomysł również od Bronki:), ciekawa propozycja dla dzieciaków:)
Bardzo ciekawy pomysł czy rożki można usmażyć np rano a wieczorem odgrzac w piekarniku, czy nie stracą na smaku?
Będę wdzięczna za odpowiedź, pozdrawiam
Anno, mi te rożki najbardziej smakowały na świeżo, choć to tylko moje zdanie 🙂 Co do odgrzewania, to nie odgrzewałam ich, więc nie odpowiem na 100%, ale zakładam, że powinno być ok.
Pozdrawiam.
A mięso surowe?
Tak
Rożek nie będzie gumowaty lub zbyt chrupki tzn twardy?
Z tego co pamiętam nie były twarde, wafle miękną nieco i od samego farszu i od panierki.