Sernik z kulkami orzechowymi
Sernik z kulkami orzechowymi to niepowtarzalne ciasto pochodzące z książki „100 nowych ciast” siostry Anastazji. Robiłam je wielokrotnie, na różnych etapach mojej „wprawy kulinarnej”. I choć mam wrażenie, że wizualnie za każdym razem wychodziło mi nieco inaczej, to pamiętam, że zawsze, ZAWSZE byłam zachwycona smakiem:)
Na ciasto składają się dwa kakaowe biszkopty, krem maślany z kawą i orzechami oraz najlepsza część – sernik z kulkami orzechowymi. Ciasto jest wysokie, podzielne, mięciutkie, długo utrzymuje świeżość. Nada się na różnego rodzaju święta czy uroczystości.
Polecam bardzo. Jeśli zrobicie to ciasto, każdy będzie prosił o dokładkę lub o przepis 🙂
Biszkopt kakaowy: (pieczemy 2 takie biszkopty)
- 3 jajka
- 1/2 szkl. drobnego cukru
- 1/2 szkl. mąki
- 1 łyżka kakao
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1-2 łyżki oleju
Masa serowa:
- 100 g masła
- 220-250 g cukru pudru
- 750 g twarogu z wiaderka
- 8 jajek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 budyń waniliowy
Kulki orzechowe:
- 300 g orzechów włoskich lub laskowych, mielonych
- 1 szkl. gęstej, kwaśnej śmietany 18%
- 3-4 łyżki cukry pudru
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
- 200 g masła
- 2-3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 2-3 łyżeczki mielonych orzechów
- cukier puder do smaku
Biszkopt:
Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec stopniowo dodajemy cukier. Następnie dodajemy po 1 żółtku. Miksujemy do połączenia. Wlewamy olej, miksujemy krótko. Na sam koniec w 2 partiach wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy szpatułką. Przelewamy na blaszkę (21x32cm) wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy na około 13-15 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
W ten sam sposób szykujemy drugi biszkopt.
Masa serowa z kulkami orzechowymi:
Kulki orzechowe: Do większej miski przekładamy zmielone orzechy, dodajemy 1 szklankę kwaśnej śmietany, cukier puder oraz proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie mieszamy ze sobą. Powinniśmy otrzymać w miarę zwartą masę (na początku może się wydawać, że trzeba dodać więcej śmietany, ale po czasie wszystko powinno ładnie się połączyć).
Formujemy niewielkie kulki. Odstawiamy je na desce (np wyłożonej papierem do pieczenia) do lekkiego przesuszenia. Kulki najlepiej przygotować, gdy pierwszy biszkopt włożymy do piekarnika.
Sernik: Miękkie masło ucieramy razem z cukrem pudrem na puch (do białości). Następnie zatrzymujemy mikser, dodajemy żółtka, twaróg, proszek budyniowy oraz proszek do pieczenia i ponownie miksujemy, ale tylko do połączenia (wystarczy około 40 sekund).
Osobno ubijamy na sztywno białka (najlepiej w szklanej lub metalowej dużej misce). Dodajemy je do masy serowej w 2-3 partiach, łączymy delikatnie mieszając szpatułką.
Połowę masy serowej wykładamy na blaszkę (21x32cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Na masie układamy kulki orzechowe. Następnie wylewamy resztę serowej masy.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 50 minut. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku.
Masa:
Kawę rozpuszczalną zalewamy kilkoma łyżkami gorącej, ale nie wrzącej wody. Studzimy.
Miękkie masło ucieramy na puch. Dodajemy cukier puder do smaku. Następnie wlewamy przestudzoną, rozpuszczoną kawę oraz dodajemy mielone orzechy. Miksujemy do połączenia.
Składanie ciasta:
Na jednym z biszkoptów rozprowadzamy połowę masy, dajemy całkowicie przestudzoną wkładkę serową z kulkami orzechowymi. Rozprowadzamy resztę masy i przykrywamy drugim biszkoptem. Wierzch możemy udekorować polewą czekoladową.
Na sam wierzch rozpuściłam 150 g czekolady mlecznej + około 25 g śmietanki 30%.
Sernik wygląda imponująco, kiedyś wrócę do tego przepisu, narazie mam dużo do nadrobienia wśród własnych:)
Dziękuję 🙂
Znam to, tyle przepisów czeka w kolejce do wypróbowania, że czasem aż nie wiadomo co zrobić 😉
Fajnie wygląda tylko nie ma napisane ile piec i w jakiej temperaturze
Jest wszystko napisane, proszę dokładnie przeczytać 😉
Czy przekładając wkładkę serową na biszkopt nie rozwali się? Kiedy ją najlepiej zrobić?
Sernik można upiec dzień wcześniej, aby całkowicie przestygnął. Nie powinno się nic rozwalić przy przekładaniu, warto jednak wyjmując ciasto z blachy, podkłożyć pod spód całą rękę (nie wiem jak to wytłumaczyć, ale chodzi o to, by przy zdejmowaniu papieru, ciasto miało podparcie na całej długości).
Naprawdę piękny 🙂
Dziękuję 🙂 bardzo go lubię.
Wierzę 🙂
Witam, czy mozna upiec sam sernik bez ciasta biszkoptowego?
Oczywiście, aczkolwiek ciasto będzie niższe i jednak zarówno biszkopt, jak i masa oraz ta serowa wkładka komponują się najlepiej jako całość:)
Bardzo apetyczne ciasto! Postaram się je upiec.
Cieszę się bardzo 🙂 Polecam!
Super ciacho !
Z przepisami siostry Anastazji mam ten problem, że one zwykle są bardzo czasochłonne. Tutaj też trochę z tym roboty. No ale, bez pracy nie ma…sernika;) Dzięki za przepis, może uda mi się go wykorzystać na święta:D
pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy 🙂
To prawda i dlatego u mnie te przepisy mają wzięcie głównie w okresie świątecznym czy przy okazji jakichś większych uroczystości rodzinnych 🙂 Wtedy właśnie na stole powinno znaleźć się coś…. odświętnego właśnie, takiego super-ekstra 🙂
Można odrazu upiec biszkopt w 30 minut a później go przekroić na pół
Mogę rozpuścić mleczną czekoladę zorzechami na wierzch i troche z masłem
A nie lepiej mleczna czekolada i posypać posiekanymi orzechami? Ta z orzechami może się źle rozprowadzać na cieście (tak mi się przynajmniej wydaje, że orzechy mogą trochę „haczyć”).
Czy podane składniki są na jeden biszkopt?
Tak.
Jaka wielkość formy do pieczenia ?
blaszka 21×32 cm
Piękne ciacho zastanawia mnie wielkość blachy 21×30,niespotykana nigdy takiej nie spotkałam.Ale można zmienić proporcje i upiec w większej
Zakładam, że jak lata temu, przy zakładaniu bloga, mierzyłam swoje blaszki, to zmierzyłam je nie od tej strony co powinnam (albo dno, albo brzegi – do tej pory nie wiem skąd powinno się brać wymiary 😉 ) i tak mi się już utrwaliło i tak też piszę zawsze 😉 To a propos tego, że wymiary nie są typowe 😉
A serniczek polecam gorąco, to jedno z moich ulubionych ciast.