Piernikowo-jabłkowe ciasto z brzoskwiniami i galaretką
Zbliża się grudzień, który jak inny miesiąc najbardziej kojarzy mi się z ciastami pachnącymi cynamonem czy przyprawą do piernika. Październik i listopad to z kolei miesiące, których motywem przewodnim są w moim domu jabłka. A dziś? Dziś mix powyższego 😀
Wyszło bardzo smacznie.
Ciasto:
- 400 g mąki
- 150 g cukru pudru
- 65 g płynnego miodu
- 4 jajka
- 200 g masła
- 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- 1/2 szkl. oleju
- 1/2 op. przyprawy do piernika
- 1 i 1/2 łyżeczki sody
- 2-3 jabłka
Masa budyniowa:
- 2 op. budyniu waniliowego bez cukru
- 3 żółtka
- 200 g masła
- 4 łyżki cukru
- 1 puszka brzoskwiń
Dodatkowo:
- 3 galaretki brzoskwiniowe
Miękkie masło ucieramy wraz z cukrem na puch. Dodajemy po 1 żółtku (miksujemy jedynie do czasu, aż żółtko wkręci się w masę). Następnie naprzemiennie dodajemy miód, olej, śmietanę (koniecznie w temp. pokojowej) oraz mąkę przesianą z sodą i przyprawą do piernika. Miksujemy do połączenia, nie dłużej.
Białka ubijamy na sztywną pianę. W 2-3 turach łączymy z przygotowanym ciastem, mieszamy szpatułką.
Obrane i pozbawione gniazda nasiennego jabłka kroimy w średniej wielkości kostkę. Dodajemy je do ciasta i delikatnie mieszamy.
Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy (21x32cm). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 35-40 minut (do suchego patyczka).
Studzimy.
Brzoskwinie osączamy z syropu. Syrop zachowujemy. Uzupełniamy go wodą, tak by w sumie otrzymać 500 ml płynu.
Połowę syropu odlewamy do garnuszka, dodajemy żółtka i proszek budyniowy. Mieszamy do połączenia.
Pozostały syrop wraz z cukrem doprowadzamy do wrzenia. Wlewamy przygotowaną mieszankę budyniową i, stale mieszając, gotujemy aż do zgęstnienia. Studzimy.
Miękkie masło ucieramy na puch. Stopniowo dodajemy przestudzony budyń.
Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach (750ml) gorącej wody. Odstawiamy do stężenia.
Brzoskwinie kroimy na mniejsze kawałki.
Na cieście rozprowadzamy krem budyniowy. Rozkładamy brzoskwinie. Zalewamy całość tężejącą galaretką.
Chyba z tymi brzoskwiniami to jest inaczej..na zdjęciu wygląda to tak jakby były dodane do ciasta..?
W cieście są jabłka, już uzupełniłam przepis, gdyż wcześniej chyba „zjadłam” tę informację 😉
Czy do ciasta musi iść aż cała kostka maslaa czy moze wystarczy dać mniej…?
Tak, to ciasto ucierane i tutaj podstawą jest masło.
Do ciasta dodajesz jabłka .
Upiekłam na niedziele pyszne ciasto szybkie i proste do wykonania
Bardzo się cieszę:)
Pozdrawiam ciepło!
A i jeszcze w przepisie są jabłka..domyślam się że to właśnie one są w cieście ?
Dokładnie tak. Brzoskwinie pod galaretką, a jabłka w cieście 🙂
Piękne.. na prawde i z pewnością mega smaczne 😉
Bardzo dziękuję 🙂
Super, muszę to upiec ! 🙂
Polecam 🙂
A gdzie jabłka?
Jabłka dodajemy do przygotowanego ciasta, już uzupełniłam przepis 🙂
coś pysznego;)
Dzięki 🙂
Pyszne ciasto upiekłam na niedziele
Fajne połączenie smaków
Dziękuję 🙂
Nie ma nic o tym kiedy dodać przyprawę do piernika
Już dopisalam. Dziękuję.