Ciasto „Bajka”

Jeżeli lubicie ciasta z masą jabłkową, myślę, że również i to przypadnie Wam do gustu.

Prezentuje się bardzo ładnie, jest wysokie, podzielne i smaczne.

Masa jabłkowa:

  • 1 i 1/2 kg jabłek
  • 1 duża łyżka masła
  • 1 op. galaretki cytrynowej
  • 1 op. galaretki pomarańczowej

Ciasto:

  • 6 jajek
  • 170g cukru pudru
  • 180g mąki pszennej
  • 1/2 szkl. oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Budyniowa masa z kajmakiem:

  • 500ml mleka
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 i 1/2 łyżki mąki pszennej
  • 2 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • około 200g masy kajmakowej
  • 200g masła

Dodatkowo:

  • 400ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 zagęstniki do śmietany
  • tarta czekolada lub kakao do oprószenia wierzchu

Obrane jabłka trzemy na dużych oczkach tarki.

Smażymy na maśle przez kilka minut. Gdy jabłka zmiękną i puszczą sok, dodajemy suche galaretki. Mieszamy aż do ich rozpuszczenia. Odstawiamy do stężenia (troszkę to zajmie).


Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier. Do lśniącej piany dodajemy po 1 żółtku, miksujemy po każdym dodaniu. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką. Wlewamy olej i ponownie delikatnie mieszamy do połączenia.

Ciasto przelewamy do dwóch wyłożonych papierem do pieczenia blaszek (21x32cm) i pieczemy jeden po drugim w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut.


Żółtka miksujemy z cukrem. Dodajemy obie mąki oraz 1/2 szkl. mleka. Miksujemy do połączenia składników.

Pozostałe mleko doprowadzamy do wrzenia. Wlewamy przygotowaną mieszankę. Cały czas mieszając, gotujemy aż do zgęstnienia. Studzimy.

Miękkie masło ucieramy na puch. Dodajemy zimny budyń oraz masę kajmakową.


Na jeden biszkopt wykładamy połowę tężejącej masy jabłkowej (nie może ona być zbyt mokra, bo zbytnio rozmiękczy biszkopt), wyrównujemy. Wykładamy połowę masy budyniowej. Dajemy drugi biszkopt. Rozkładamy na nim resztę masy jabłkowej, a na niej pozostały krem budyniowy. Wstawiamy do lodówki.


Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy zmieszany z cukrem pudrem śmietan-fix. Ubitą śmietankę wykładamy na wierzch ciasta. Posypujemy tartą czekoladą lub gorzkim kakao.

Uwagi: Masa jabłkowa powinna całkowicie stężeć.

Zamiast śmietan-fixu można śmietanę zagęścić rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody żelatyną (mniej więcej 1-2 łyżeczki).

Źródło


Polecam również przepis na rurki z ciasta francuskiego z kremem kawowym