Surówka z białej kapusty (jak u Chińczyka)

Bardzo się cieszę, że trafiłam na ten przepis, bo od kiedy tylko wypróbowałam tę surówkę, stała się ona jedną z naszych ulubionych.

Tak niewiele potrzeba do szczęścia – wystarczy biała kapusta, cebula, marchewka i kilka składników, by przygotować zalewę;)

Jest też kolejny plus – im dłużej ta surówka stoi, tym jest lepsza – można więc zajadać się nią przez kilka dni… o ile oczywiście cokolwiek zostanie na dłużej 😉

  • 1/2 główki białej kapusty (około 600g)
  • 1 marchewka
  • 1 mała cebula

Zalewa:

  • 50 ml wody
  • 50 ml octu spirytusowego 10%
  • 50 ml oleju rzepakowego
  • 50 g cukru
  • 1/4 łyżeczki soli

Kapustę (po usunięciu wierzchnich liści) drobno szatkujemy.

Marchewkę obieramy, trzemy na dużych oczkach tarki.

Cebulę kroimy w piórka.

Składniki mieszamy ze sobą w misce.

Wszystkie składniki zalewy doprowadzamy do wrzenia (gotujemy przez chwilę, aż cukier się rozpuści).

Gorącą zalewę wlewamy do miski z kapustą, marchewką i cebulą. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy na kilka godzin w chłodne miejsce. Opcjonalnie można oprószyć ją szczyptą pieprzu.

Źródło