Surówka z białej kapusty (jak u Chińczyka)
Bardzo się cieszę, że trafiłam na ten przepis, bo od kiedy tylko wypróbowałam tę surówkę, stała się ona jedną z naszych ulubionych.
Tak niewiele potrzeba do szczęścia – wystarczy biała kapusta, cebula, marchewka i kilka składników, by przygotować zalewę;)
Jest też kolejny plus – im dłużej ta surówka stoi, tym jest lepsza – można więc zajadać się nią przez kilka dni… o ile oczywiście cokolwiek zostanie na dłużej 😉
- 1/2 główki białej kapusty (około 600g)
- 1 marchewka
- 1 mała cebula
Zalewa:
- 50 ml wody
- 50 ml octu spirytusowego 10%
- 50 ml oleju rzepakowego
- 50 g cukru
- 1/4 łyżeczki soli
Kapustę (po usunięciu wierzchnich liści) drobno szatkujemy.
Marchewkę obieramy, trzemy na dużych oczkach tarki.
Cebulę kroimy w piórka.
Składniki mieszamy ze sobą w misce.
Wszystkie składniki zalewy doprowadzamy do wrzenia (gotujemy przez chwilę, aż cukier się rozpuści).
Gorącą zalewę wlewamy do miski z kapustą, marchewką i cebulą. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy na kilka godzin w chłodne miejsce. Opcjonalnie można oprószyć ją szczyptą pieprzu.
Nie wiem jak smakuje surówka u Chińczyka ale wiem ze lubię surowki 🙂
😉
Ja zamiast cukru dodaje miód i nie gotuję
Super! 🙂
Raz robiłam surówkę z kapusty z zalewą na zimno i też mi smakowała 🙂
u wiel biam! 😀
😀
u chinczyka wyglada na kiszona kapuste
Mam swoją wersję: bez cebuli, zalewy nie gotuję, a sól zastępuję sosem sojowym. Na koniec gotową surówkę skrapiam olejem sezamowym.
Musi być pysznie <3 <3 <3
Ja uzywam octu z bialego wina zamiast spirytusowego.
Nam bardzo smakuje. 🙂
To świetny produkt <3
Zrobiona, z potrójnej porcji na pewno się nie zmarnuje:)
Ale super! 🙂 Będzie na dłużej 😀
Surówka przepyszna 😋❤️ Łatwo, szybko i smacznie cóż chcieć więcej, polecam 🙂
Bardzo się cieszę <3
Dziękuję, że zechciała Pani wrócić i podzielić się opinią 🙂
Robię, jest wspaniała i długo utrzymuje się do spożycia,