Muffiny z kawałkami czekolady wg Nigelli
Pyszne czekoladowe muffinki z kawałkami czekolady.
Na drugi dzień po upieczeniu wciąż pozostają mięciutkie. Trzeciego dnia nie doczekały;)
- 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżki kakao
- 1/2 szklanki cukru pudru
- po 70 g czekolady mlecznej i białej
- 1 szklanka mleka w temp. pokojowej
- 1/2 szklanki oleju
- 1 jajko
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą oraz kakao. Dodajemy cukier puder, mieszamy.
W osobnej misce mieszamy mleko, olej, jajko oraz ekstrakt waniliowy.
Obie czekolady kroimy w drobną kostkę.
Do miski z suchymi składnikami przelewamy składniki more, mieszamy łyżką do połączenia. dodajemy 2/3 posiekanej czekolady.
Wyłożoną papilotkami formę na miffiny wypełniamy przygotowanym ciastem. Wierzch obsypujemy pozostałą czekoladą.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut.
Pięknie wyrosły
Muffinka kojarzy mi się z kawą
Dziękuję

Lubisz muffinki do kawy? U nas najczęściej one są na specjalne zamówienie Malucha, więc ja takich skojarzeń nie mam
doskonale sie to prezentuje:)
Starałam się
Ależ kuszą te muffinki! Wyglądają wspaniale:)
No to jeśli wspaniale wyglądają, to zachęcam do spróbowania – w smaku są jeszcze lepsze

Smacznie wygląda
Witam, a ja mam pytanie, skąd są te papilotki, że tak ładnie odchodzą od babeczki? Ostatnio co nie kupię, to połowa ciasta na nich zostaje. Z góry dziękuję i pozdrawiam.
Aga, papilotki są najzwyklejsze, najprawdopodobniej z tesco lub tescomy. Myślę, że to nie ich „zasługa”. U mnie też ciasto zostaje na papilotkach, jeśli zajadam je na ciepło. Dopiero gdy muffinki całkowicie ostygną, da się je lepiej oddzielić od papilotek. Spróbuj kiedyś zostawić jedną i odwijać np na drugi dzień, zobaczysz czy to coś zmieni

A na zdjęciu „czysta”/świeża papilotka
Dziękuję bardzo za odpowiedź i kolejnym razem spróbuję zrobić tak jak mówisz. Pozdrawiam serdecznie
Mam nadzieję, że tak proste rozwiązanie wiele zmieni
Pozdrawiam.