Muffiny z kawałkami czekolady wg Nigelli

Pyszne czekoladowe muffinki z kawałkami czekolady.

Na drugi dzień po upieczeniu wciąż pozostają mięciutkie. Trzeciego dnia nie doczekały;)

  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • po 70 g czekolady mlecznej i białej
  • 1 szklanka mleka w temp. pokojowej
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 jajko
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego

Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą oraz kakao. Dodajemy cukier puder, mieszamy.

W osobnej misce mieszamy mleko, olej, jajko oraz ekstrakt waniliowy.

Obie czekolady kroimy w drobną kostkę.

Do miski z suchymi składnikami przelewamy składniki more, mieszamy łyżką do połączenia. dodajemy 2/3 posiekanej czekolady.

Wyłożoną papilotkami formę na miffiny wypełniamy przygotowanym ciastem. Wierzch obsypujemy pozostałą czekoladą.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut.

Źródło


Polecam również przepis na roladę czekoladowo-serową