Makaron z kurczakiem, oscypkiem oraz żurawiną
Zapraszam Was dziś na rewelacyjne danie makaronowe. Z pokrojonym na kawałki kurczakiem, lekko podgrzanym oscypkiem, rukolą oraz żurawiną.
Wszystkie składniki idealnie się ze sobą komponują, tworząc bardzo smaczną całość.
Możecie podać danie na dwa sposoby – z wyłożoną gdzieniegdzie żurawiną, bądź, wszystko zmieszane razem.
A jeśli lubicie tego typu połączenia, zobaczcie też przepis na makaron po góralsku – przepis tutaj -> KLIK PO PRZEPIS.
- około 300g ulubionego makaronu
- 500 g piersi kurczaka
- 6-8 sztuk małych oscypków (u mnie serek Janosika)
- 50 g rukoli
- 1 słoiczek żurawiny
- przyprawa do gyrosa
- sól
- olej
Oczyszczone mięso kroimy na cienkie paseczki. Oprószamy przyprawą do gyrosa i skrapiamy 1 łyżką oleju. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy na co najmniej 30 minut do lodówki. Po tym czasie smażymy na niewielkiej ilości oleju, do zrumienienia.
W międzyczasie w osolonym wrzątku gotujemy makaron na al dente. Odcedzamy.
Oscypki kroimy na mniejsze kawałki. Podgrzewamy je krótko na patelni po smażeniu mięsa. Gdy lekko zaczynają się rumienić, zdejmujemy z patelni,
Makaron łączymy z kurczakiem, oscypkiem oraz rukolą. Porcjami wykładamy żurawinę.
Uwagi: Jeżeli wolicie, można żurawinę połączyć z 1-2 łyżkami oliwy oraz niewielką ilością wrzątku, rozmieszać i połączyć całość z makaronem, kurczakiem i oscypkiem, a na koniec udekorować rukolą – > tak jak na ostatnim zdjęciu.
Wygląda jak z restauracji 🙂
Dzięki 🙂