Frytki z cukinii

Proste, a jakie smaczne:)

Frytki z cukinii w parmezanowo-migdałowej panierce. Pieczone w piekarniku. Podane razem z czosnkowym sosem.

  • 2 cukinie
  • 1 jajko
  • około 50 g mielonych migdałów
  • 30 g tartego parmezanu
  • zioła prowansalskie
  • sól

Cukinię (wraz ze skórką) kroimy w słupki.

Jajko wybijamy na głęboki talerz i mieszamy widelcem lub rózgą kuchenną. Oprószamy solą, ponownie mieszamy.

Na płaskim talerzu mieszamy mielone migdały z parmezanem oraz ziołami.

Cukinię panierujemy w rozmąconym jajku, a następnie w parmezanowo-migdałowej mieszance. Rozkładamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.

Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni (z termoobiegiem) na około 10 minut.

Podajemy z ulubionym sosem, np czosnkowym.