Bagietki faszerowane szynką parmeńską, rukolą i mozzarellą

Szukacie urozmaicenia w kuchni?

Proponuję ser żółty zamienić na mozzarellę, zwykłą szynkę, na szynkę parmeńską, świeżego pomidora na takie suszone, z zalewy, zamiast zielonej sałaty wykorzystać rukolę, a kromkę chleba zastąpić bagietką…. i to taką wydrążoną;)

Otrzymacie pyszną i niebanalną propozycję na śniadanie, kolację czy nawet imprezową przekąskę 🙂

  • 2 bagietki
  • kilka suszonych pomidorów
  • ok. 200 g rukoli
  • 2 kulki mozzarelli w zalewie
  • 100-150 g szynki parmeńskiej
  • 2 łyżki zielonego pesto (można zrobić z rukoli lub całkiem pominąć)
  • 2-3 łyżki majonezu
  • olej

Bagietki kroimy na około 10-15 cm kawałki. Wydrążamy środek, pozostawiając skórkę nienaruszoną.

Majonez mieszamy z pesto.

Rukolę myjemy, a następnie osuszamy.

Pomidorki suszone kroimy na mniejsze kawałki.

Mozzarellę kroimy na plasterki.

Rozwijamy folię spożywczą, dzielimy na około 25-30 cm kawałki. Wierzch smarujemy niewielką ilością oleju. Na środku rozkładamy niewielką część rukoli, na nią kładziemy 1-2 plasterki szynki parmeńskiej, niewielką ilość sosu majonezowego, suszone pomidory oraz plastry mozzarelli. Zwijamy w roladę, niezbyt ściśle.

Roladkę tę musimy umieścić w wydrążonej bagietce, w związku z tym przeciągamy jeden koniec przez środek bułki i wypełniamy nim bagietkę. Teraz pozostaje już tylko ostrożnie zsunąć folię, tak by farsz pozostał nienaruszony. W podobny sposób wypełniamy wszystkie kawałki bagietki.

Źródło inspiracji: przepisy.pl