Puszyste ciasto z jagodami
Proste ciasto, które powinno wyjść każdemu:)
Szybko się je robi, a efekt jest bardzo zadowalający:) Smakuje latem!
Jest wyjątkowo puszyste i wilgotne.
Jeśli macie jagody, koniecznie upieczcie sobie takie ciasto. A jeśli ich nie macie, inne drobne owoce również dadzą radę 😉
- 2 szkl. mąki pszennej
- 1 szkl. cukru
- 4 jajka
- 200 g masła
- 1/3 szkl. mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- truskawki, borówki lub inne owoce (u mnie jedna szklanka jagód, kilka truskawek oraz garść borówek amerykańskich)
Masło rozpuszczamy, łączymy z mlekiem. Odstawiamy do przestudzenia.
Całe jajka, wraz z cukrem miksujemy na jasną i puszystą masę. Obroty miksera zmniejszamy do minimum, dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, na przemian z przestudzonym masłem i mlekiem. Miksujemy do połączenia.
Przygotowane ciasto przelewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (21x28cm). Na wierzchu rozkładamy owoce.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40-45 minut (do suchego patyczka).
Uwagi: Jagody umyłam i pozostawiłam na sicie do odcieknięcia. Następnie dodatkowo osączyłam je delikatnie ręcznikiem papierowym, a następnie posypałam 1 łyżką mąki i potrząsałam sitem, aż owoce lekko się nią otoczyły, a nadmiar mąki spadł ze sita.
Truskawki przekroiłam na pół i przekrojoną część oprószyłam mąką.
Ciasto wygląda bardzo smakowicie 🙂 Ciasto z jagodami to idealny deser o tej porze roku.
Tak, koniecznie do zrobienia w sezonie 🙂
Dobre ciasto robiłam znikło w mgnieniu oka
Pycha, jeszcze w tym roku nie jadłam jagód, teraz bardzo za nim zatęskniłam 🙂
Oj, to jak już się do nich dobierzesz, to będzie prawdziwa uczta:) Ja uwielbiam takie ze śmietanką i niewielką ilością cukru 🙂 Dopiero jak takich się najem, próbuję przygotować z nich jeszcze coś innego;)
Z jagodami musi świetnie smakować 🙂
Było pyszne 🙂
Najlepszy przepis na Kolbudzkie jagody!!! Dziękujemy!!!