Przekąska z cukinii
Plasterki cukinii z drobno posiekaną czerwoną i żółtą papryką, pomidorem i cebulą, posypane tartym serem i zapieczone, to fajna opcja na przekąskę w okresie letnim.
Warzywa powinny być jak najdrobniej pokrojone.
Finalnie dobrze, by cukinia wciąż pozostała lekko chrupiąca.
Lepiej wybrać niezbyt dużą cukinię, tak by jej plasterki można było wziąć do ręki i zjeść na jeden/dwa kęsy.
- 2 cukinie
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 2 pomidory
- 1 cebula
- 1-2 ząbki czosnku lub czosnek granulowany
- około 100g tartej mozzarelli
- sól, pieprz
Cukinię kroimy na grubsze (około 1,5 cm) plasterki.
Pozbawione gniazd nasiennych papryki kroimy w drobną kostkę.
Pozbawione gniazd nasiennych oraz skóry pomidory kroimy w kostkę.
Cebulę drobno siekamy.
W miseczce mieszamy pokrojone warzywa, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy solą oraz pieprzem.
Plastry cukinii rozkładamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce z wyposażenia piekarnika. Na wierzchu rozkładamy farsz warzywny. Skrapiamy olejem. Posypujemy tartą mozzarellą.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 10-15 minut.
Takie mini pizze 😉
🙂
Fajny pomysł. Bardzo lubię cukinię. Myślę, że spróbuję niedługo przygotować tę przekąskę. 🙂
Agnieszko, jestem bardzo ciekawa Twojego zdania o tej cukinii 🙂
Wygląda to bardzo przepysznie. Na przyjęcie chętnie zaserwuje swoim gościom 🙂
Bardzo mi miło 🙂