Zielona sałata z jajkami

Przepis wygrzebany kiedyś z książki Kuchnia polska M.Wasilewska. Przepis skuteczny, bo po pierwszym spróbowaniu, został z nami na stałe.

Tak na prawdę zieloną sałatę ze śmietaną i szczypiorkiem znam od dziecka, ale dodatek jajek znacznie ją uatrakcyjnił. Jeśli nie wierzycie, koniecznie spróbujcie;)

  • 1 sałata masłowa/strzępiasta lub dębolistna
  • 2-3 jajka
  • 3-4 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18%
  • 1-2 łyżki posiekanego drobno szczypiorku
  • 1 łyżka białego octu winnego
  • 2 płaskie łyżki cukru
  • sól, pieprz

Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy i drobno siekamy.

Umytą i osuszoną sałatę dzielimy na mniejsze kawałki.

Śmietanę mieszamy ze szczypiorkiem, solą, pieprzem, cukrem oraz octem. Powstałym sosem polewamy sałatę.

Całość posypujemy posiekanymi jajkami.


Polecam również mój przepis na miętową piankę straciatella z borówkami