Zielona sałata z jajkami
Przepis wygrzebany kiedyś z książki Kuchnia polska M.Wasilewska. Przepis skuteczny, bo po pierwszym spróbowaniu, został z nami na stałe.
Tak na prawdę zieloną sałatę ze śmietaną i szczypiorkiem znam od dziecka, ale dodatek jajek znacznie ją uatrakcyjnił. Jeśli nie wierzycie, koniecznie spróbujcie;)
- 1 sałata masłowa/strzępiasta lub dębolistna
- 2-3 jajka
- 3-4 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18%
- 1-2 łyżki posiekanego drobno szczypiorku
- 1 łyżka białego octu winnego
- 2 płaskie łyżki cukru
- sól, pieprz
Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy i drobno siekamy.
Umytą i osuszoną sałatę dzielimy na mniejsze kawałki.
Śmietanę mieszamy ze szczypiorkiem, solą, pieprzem, cukrem oraz octem. Powstałym sosem polewamy sałatę.
Całość posypujemy posiekanymi jajkami.
Jesteście wyjadaczami sałatek 😀
haha można tak powiedzieć 😉
Fajna wiosenno- letnia sałatka 🙂 Moje smaki, wiec chętnie zrobię 🙂
bardzo polecam 🙂
Uwielbiam takie proste sałatki. Latem idealne!
pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy 🙂
Takie najlepsze, polecam i tą wypróbować:)
Bardzo podoba mi się ten przepis. Szkoda, że „wszystka” sałata z mojego ogrodu już pożarta. Cóż, trzeba będzie wybrać się w środę na rynek:)
Mam nadzieję, że sałatę zjedliście Wy, a nie ślimaki 😉
Zdrowe i pyszne. Sama robię sobie taką czasami
🙂