Roladki z kurczaka z mozzarellą i suszonymi pomidorami
Podana w formie plasterków pierś kurczaka z nadzieniem z suszonych pomidorów, mozzarelli, cheddara oraz dodatkiem aromatycznej natki pietruszki.
Danie jest smaczne i efektowne.
Przypadnie do gustu osobom, które lubią smak suszonych pomidorów.
A Wy, lubicie je?:)
- 2-3 małe piersi kurczaka
- 4-5 suszonych pomidorów w oleju
- 125 g mozzarelli w kulce
- 30 g tartego sera cheddar
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 4-6 plasterków szynki parmeńskiej
- sól morska, pieprz
Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym piersi kurczaka, nacinamy wzdłuż w najgrubszej jego części, tworząc tym samym tzw kieszeń. Oprószamy z obu stron niewielką ilością soli oraz pieprzu.
Suszone pomidory drobno siekamy, przekładamy do miski. dodajemy porwaną na kawałki (lub pokrojoną w małą kostkę) mozzarellę, tarty cheddar oraz posiekaną drobno natkę, mieszamy. Doprawiamy niewielką ilością soli i pieprzu.
Przygotowanym nadzieniem wypełniamy „kieszenie” kurczaka. Każdą pierś owijamy 2 plasterkami szynki parmeńskiej w taki sposób, by szynka zakryła nacięcie z farszem.
Przygotowane mięso układamy na blaszce (można ją wcześniej wstępnie podgrzać w piekarniku) wyłożonej papierem do pieczenia i lekko posmarowanej oliwą z suszonych pomidorów.
Zapiekamy około 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Po upieczeniu mięso odstawiamy na około 5-10 minut, po czym kroimy na plasterki.
Żródło: Kwestii Smaku
Robiłam indyka w takim wydaniu. Smakuje super 🙂
Świetny pomysł 🙂
Soczyste, aromatyczne – wyglądają super smacznie!
Dziękuję:) są takie jak piszesz 🙂
Pięknie wyglądają, takie roladki to fajny sposób na niebanalnie podanego kurczaka 🙂
Dziękuję 🙂
woow ale pyszności
Dziękuję 🙂