Biszkopt przekładany kwaśną śmietaną, z truskawkami i galaretką
Bardzo lubię to ciasto i przygotowuję je kilka razy w roku, z różnymi owocami. Na blogu jest już to ciasto w wersji z brzoskwiniami, i w tej kombinacji smakowej jest ono równie pyszne.
W sezonie na truskawki nie można go nie przygotować właśnie z nimi. Spróbujcie, jestem pewna, że Wam zasmakuje.
Biszkopt:
- 4 jajka
- 1 szkl. drobnego cukru do wypieków
- 1 szkl. mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1-2 łyżki oleju
Dodatkowo:
- średni kubek kwaśnej śmietany 18% Zott (330g)
- świeże truskawki (około 200-250 g)
- 2 galaretki truskawkowe/poziomkowe
Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wrzącej wody. Odstawiamy do stężenia.
Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier. Następnie dodajemy po 1 żółtku. Wlewamy olej, miksujemy chwilę, po czym mikser odkładamy. Do masy wsypujemy obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy szpatułką. Gotową masę przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy (u mnie 21×32cm, może być troszkę mniejsza). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut.
Biszkopt od razu po upieczeniu wyjmujemy z formy i przekrawamy go na dwa blaty. Gorący smarujemy kwaśną śmietaną, przykrywamy drugim blatem. Lekko dociskamy. Odstawiamy do przestudzenia.
Na biszkopcie rozkładamy truskawki (np przekrojone na pół). Zalewamy tężejąca galaretką.
Proste i lekkie ciasto na upalny dzień 🙂
O tak! 🙂 Dziękuję:)
swietne ciasto
Dzięki, to prawda-jest pyszne 🙂
Bardzo ciekawy przepis. Na pewno wypróbuję 🙂
Fajnie, że Cię zainteresował. Osobiście to ciasto bardzo, bardzo lubię i polecam z czystym sumieniem 🙂
Goracy biszkopt przekroić ,przełożyć śmietaną i wylać galaretke- przecież powstanie z tego paćka
Tężejącą galaretkę wylewamy na przestudzony biszkopt.
Czytaj że zrozumieniem
Pychotka, sezon truskawkowy powoli się kończy, warto wykorzystać go maksymalnie 🙂
Dokładnie:) Cieszmy się truskawkami, póki są 🙂
Nieskomplikowane, a pyszne:)
Dokładnie takie jest to ciasto 🙂
Przepyszne ciasto. Już wypróbowałam i czekam na więcej przepisów 🙂
O jakże się cieszę!?? To takie inspirujące ? zapraszam po więcej ????
Świetnie wygląda i pewnie równie dobrze smakuje 🙂
Bardzo dziękuję i oczywiście polecam to ciasto? jest szybkie do zrobienia a przy tym baaaardzo dobre??
Biszkopt, owoce i galaretka to smaki mojego dzieciństwa 🙂 Ciasto wygląda przepysznie 😀
Najlepsza letnia kombinacja:) Dziękuję i polecam:)
Ewo to że jest szybkie do zrobienia to duży plus 😉 Ja ostatnio zabiegana 😉
Co jak co, ale czasu to chyba każdemu ostatnio brakuje. Oj, gdyby tak dało się wydłużyć dobę 😉
Boże jak to pysznie wygląda!! Potrzebuję tego 😀
Jakie to miłe słowa! Bardzo dziękuję:) proszę spróbować, ciasto jest bardzo dobre:)
Szybko, tanio i smacznie, takie powinno być każde ciasto 🙂
Coś w tym jest:) Dziękuję:)
Przepyszne ciasto, robię je co niedziela na obiad rodzinny, wszystkim smakuje :))
Bardzo proste w przygotowaniu ciasto! Pyszne 😉
Czy można użyć mrożonych truskawek?
Tak. Dajemy na ciasto bez rozmrażania i zalewamy tężejącą galaretką