Sałatka z kuskusem i tuńczykiem II
Po kulinarnym sukcesie, jakim okazała się sałatka z kuskusem i tuńczykiem (zobacz przepis na sałatkę z kuskusem i tuńczykiem wg siostry Anastazji – KLIK), postanowiłam przygotować kolejną sałatkę na tej bazie.
Również i ta sałatka wyszła godna polecenia. Chrupiąca za sprawą papryki, kukurydzy i ogórków.
Pyszna!
- 2 szkl. kuskusu
- 2 szkl. bulionu
- 1 słoiczek tuńczyka w oleju lub 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
- 1 puszka kukurydzy
- 1 czerwona papryka
- 3-4 ogórki kiszone (lub konserwowe)
- 4-5 jajek
- 1 por
- 2-3 łyżki majonezu
- sól, pieprz
Kuskus wsypujemy do miski. Zalewamy gorącym bulionem (powinien sięgać on około 0,5 cm powyżej kaszy). Odstawiamy pod przykryciem na około 5 minut. Po tym czasie „przeczesujemy” napęczniały kuskus widelcem.
Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy je i kroimy w kostkę.
Pozbawioną gniazda nasiennego paprykę kroimy w drobną kostkę.
Ogórki kroimy w kostkę.
Por kroimy na półplasterki. Przelewamy na sicie wrzącą wodą, odstawiamy do osączenia.
Kukurydzę osączamy z zalewy.
Tuńczyka osączamy z oleju, dzielimy na mniejsze kawałki.
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Dodajemy majonez. Mieszamy. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
PP 3/2008
lubię takie salatki z kuskusem
świetne są, prawda? 🙂 Pozdrawiam
Dziękuję za ten przpeis – podrzucę go Mamie, która nie ma pomysłu na sałatki 🙂
Dziękuję 🙂 Mam nadzieję, że sałatka przypadnie Twojej Mamie do gustu 🙂
A która sałatka posmakowała Wam bardziej? 🙂
Trudno powiedzieć, obie pyszne i obie bardzo w naszym guście 🙂 ale tą robiłam częściej 😉
Będziemy eksperymentować 🙂