Serowe cappuccino – bez pieczenia

Lubię tego typu serniczki na zimno. Robi się je „raz-dwa”, a smakują bardzo dobrze.

Jedyne co mogłabym zarzucić mojemu wykonaniu, to zdecydowanie zbyt mocno nasączyłam biszkopty na spodzie serniczka, przez co były, jak na mój gust, zbyt mokre, a za mało te na wierzchu, ale – wszystko do dopracowania;)

  • 200 g miękkiego masła
  • 500 g twarogu sernikowego (u mnie Piątnica z wiaderka)
  • 3 żółtka
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 i 3/4 szkl. mleka w proszku pełnego
  • 3 łyżki żelatyny

Dodatkowo:

  • 2 op. okrągłych biszkoptów
  • 1/2 szkl. przegotowanej, gorącej wody
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 1/3 szkl. mleka
  • gorzkie kakao

Kawę i cukier zalewamy gorącą wodą, wlewamy mleko, mieszamy. Studzimy.

Na dnie wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (21x28cm lub nieco mniejszej) rozkładamy nasączone w kawie biszkopty (zanurzamy je dosłownie na kilka sekund, a najlepiej nasączamy za pomocą pędzelka).

Żółtka miksujemy z cukrem pudrem na parze – umieszczamy składniki w metalowej misce, a tę kładziemy na garnku wypełnionym niewielką ilością lekko gotującej się wody, w taki sposób, by dno miski nie stykało się z taflą wody. Miksujemy na niewielkich obrotach miksera, aż do uzyskania jasnej, gęstej masy. Lekko studzimy.

Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody, odstawiamy do napęcznienia. Następnie podgrzewamy na małym ogniu, tylko do rozpuszczenia.

Miękkie masło ucieramy na puch. Dodajemy masę żółtkową. Następnie, nie przerywając miksowania, dodajemy po 1 łyżce twaróg na zmianę z mlekiem w proszku. Na samym końcu wlewamy rozpuszczoną żelatynę. Miksujemy do połączenia.

Masę serową rozprowadzamy na biszkoptach, wyrównujemy. Na wierzchu rozkładamy kolejną warstwę nasączonych kawą biszkoptów. Schładzamy.

Przed podaniem możemy oprószyć wierzch ciasta gorzkim kakao.

Źródło