Filet z kurczaka pod ciastem francuskim

Kolejny pyszny pomysł na mięso kurczaka. Co prawda, nie jest to może najlżejsze danie, ale jest tak smaczne i fajnie wygląda, że na niedzielny obiad (choć nie tylko) sprawdza się idealnie.

Przepis na tak przygotowanego kurczaka przyniosła moja Mama z jakiejś imprezy. Tam, pod ciastem francuskim był jeszcze położony plasterek pomidora, jednak jak dla mnie nie jest on konieczny.

Mięso wychodzi mięciutkie, soczyste i pyszne. Polecam:)

  • 3 pojedyncze piersi kurczaka
  • 1 op. ciasta francuskiego, najlepiej xl
  • 1 duża kulka mozzarelli xl
  • kilka plasterków szynki (sprawdza się zarówno szwarcwaldzka, parmeńska jak i delikatna drobiowa)
  • majonez
  • sól morska, pieprz
  • żółtko

Oczyszczone i wysuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy na porcje podobnej wielkości. Każdy kawałek doprawiamy z obu stron pieprzem i niewielką ilością soli.

Układamy na blaszce do pieczenia, zachowując niewielkie odstępy. Następnie smarujemy z wierzchu majonezem (mniej więcej 1 płaska łyżka na porcję).

Na filetach układamy po plasterku szynki.

Mozzarellę kroimy na plasterki, układamy na szynce.

Ciasto francuskie rozwijamy. Kroimy na prostokąty wielkości naszego mięsa. Każdy kawałek kurczaka przykrywamy płatem ciasta francuskiego.

Wierzch smarujemy rozmąconym żółtkiem. Wstawiamy na około 25-30 minut do piekarnika nagrzanego do 190 stopni (do zarumienienia).


Mięso podałam z mixem sałat.

  • mix sałat
  • 2-3 łyżki oleju
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól

Przeciśnięty przez praskę czosnek rozcieramy z solą. Dodajemy sok z cytryny oraz olej i energicznie mieszamy, aż do otrzymania białego, gęstego sosu.

Sałatę przekładamy do miski. Polewamy przygotowanym sosem, mieszamy.