Sałatka z kuskusem i wędzonym pstrągiem
Bardzo fajna i smaczna propozycja na szybką sałatkę. Poza głównym składnikiem jakim jest kuskus mamy tutaj jeszcze wędzonego pstrąga, pomidory i cebulkę dymkę, która doskonale zaostrza całość.
Taką sałatkę z powodzeniem możecie zabrać na drugie śniadanie do pracy, tym bardziej, że po nocy spędzonej w lodówce jest jeszcze lepsza.
Pierwotnie sałatka ta miała być jedynie z dodatkiem czosnkowej oliwy z cytryną, kiedy jednak jej spróbowałam pomyślałam, że nie ma się co oszukiwać – uwielbiam sałatki z dodatkiem majonezu, dodałam go więc ze 2 duże łyżki. Moim zdaniem sałatka w takiej wersji smakuje idealnie.
- 300 g kuskusu
- około 2 szkl. bulionu
- 250 g wędzonego pstrąga
- 5 pomidorów
- 3 cebulki dymki
- 1 mały ząbek czosnku
- 2-3 łyżki soku z cytryny
- 3-4 łyżki oliwy
- sól, pieprz
- majonez kielecki – opcjonalnie
Kuskus wsypujemy do miski. Zalewamy gorącym bulionem i odstawiamy pod przykryciem na kilka minut, do czasu aż kasza wchłonie cały płyn. „Przeczesujemy” kaszę widelcem.
Pstrąga dzielimy na mniejsze części.
Pomidory nacinamy z wierzchu na krzyż. Przelewamy je wrzącą wodą, po czym zdejmujemy z nich skórkę. Gniazda nasienne usuwamy. Miąższ kroimy w kostkę.
Dymkę wraz ze szczypiorkiem drobno siekamy.
Obrany czosnek siekamy drobno. Rozcieramy z solą.
Sok cytrynowy łączymy z oliwą. Dodajemy czosnek z solą. Doprawiamy pieprzem.
Wszystkie składniki sałatki łączymy ze sobą. Dodatkowo można dodać 2-3 łyżki majonezu (opcjonalnie).
Moja mama lubi sałatki i ta na pewno by jej smakowała 😉