Sałata z rzodkiewką

Bardzo szybka w wykonaniu, smaczna, wiosenna surówka z sałaty i rzodkiewek.

Tym razem wykorzystałam sałatę karbowaną, ale zwykła, masłowa również się nada. Zostało mi tez kilka plasterków boczku, który wykorzystywałam do mięsa. Podrumieniłam go na rozgrzanej patelni i pokruszyłam na sałatkę tuż przed podaniem. Boczek bardzo fajnie tutaj pasował, jednakże nie jest on niezbędny.

  • sałata zielona/strzępiasta/rzymska/dębolistna
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 3-4 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18%
  • 1 łyżka białego octu winnego
  • 2 płaskie łyżki cukru
  • sól, pieprz do smaku

Umytą i osuszoną sałatę dzielimy na mniejsze części.

Rzodkiewki kroimy na plasterki.

Kwaśną śmietanę łączymy z cukrem oraz octem winnym. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

Sałatę łączymy z rzodkiewkami. Polewamy sosem śmietanowym tuż przed podaniem.

Dodatkowo przed podaniem można surówkę posypać podrumienionym i pokruszonym na mniejsze kawałki bekonem.