Sałata z rzodkiewką
Bardzo szybka w wykonaniu, smaczna, wiosenna surówka z sałaty i rzodkiewek.
Tym razem wykorzystałam sałatę karbowaną, ale zwykła, masłowa również się nada. Zostało mi tez kilka plasterków boczku, który wykorzystywałam do mięsa. Podrumieniłam go na rozgrzanej patelni i pokruszyłam na sałatkę tuż przed podaniem. Boczek bardzo fajnie tutaj pasował, jednakże nie jest on niezbędny.
- sałata zielona/strzępiasta/rzymska/dębolistna
- 1 pęczek rzodkiewek
- 3-4 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18%
- 1 łyżka białego octu winnego
- 2 płaskie łyżki cukru
- sól, pieprz do smaku
Umytą i osuszoną sałatę dzielimy na mniejsze części.
Rzodkiewki kroimy na plasterki.
Kwaśną śmietanę łączymy z cukrem oraz octem winnym. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Sałatę łączymy z rzodkiewkami. Polewamy sosem śmietanowym tuż przed podaniem.
Dodatkowo przed podaniem można surówkę posypać podrumienionym i pokruszonym na mniejsze kawałki bekonem.
Robię taką ale z pomidorami i szczypiorkiem czasem ciecierzycą, bez dodatków mięsnych itp. 🙂
Super składniki. Z pomidorkami też robię i lubię. Z ciecierzycą nigdy nie próbowałam.
Fajny pomysł na sałatkę, dodatek boczku to dla mnie duży plus 🙂
Dodałam go, bo zostały mi ze 2-3 plasterki i nie miałam z nimi co zrobić i muszę powiedzieć, że to był bardzo dobry pomysł;)