Surówka z marchewki

Klasyka na polskim stole – surówka z marchewki i jabłka z kwaśną śmietaną. Uwielbiają ją i dzieci i dorośli.

Choć jest tak prosta do przygotowania, nie mogło zabraknąć przepisu na nią na blogu 😉

Pamiętam jak kiedyś będąc nad morzem zamówiliśmy typowy zestaw składający się z surówki z marchewki, frytek i ryby. Mój brzdąc (wtedy jeszcze przedszkolak) zjadł wszystko poza marchewką. Pani odbierająca talerze zapytała go wtedy czy nie lubi surówki z marchewki, a on przyciszonym głosem powiedział: „lubię, ale moja mamusia robi lepszą” 🙂

  • 3-4 większe marchewki
  • 2 duże jabłka
  • sok z cytryny
  • 3-4 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18%
  • cukier do smaku (około 2 łyżeczki)

Obrane marchewki trzemy na drobnych oczkach tarki.

Jabłko (można ze skórką lub bez) trzemy na dużych oczkach tarki.

Marchewkę łączymy z jabłkiem, skrapiamy sokiem wyciśniętym z cytryny (1-2 łyżki, lub do smaku). Dodajemy śmietanę. Oprószamy cukrem. Mieszamy.

Uwagi: Niektóre marchewki są bardziej suche, a jabłka większe lub mniejsze, w związku z tym należy dostosować sobie ilość śmietany do własnych preferencji, sałatka nie może być „sucha”, ale nie powinna też tonąć w zbyt dużej ilości śmietany.