Bułki do kebaba
Już nie raz przygotowywałam domowe pizze, czy hamburgery. Za to kebab zrobiłam po raz pierwszy.
Muszę podziękować Szefowej w swojej kuchni, bo to u niej znalazłam przepis na bułki. Z pewnością bez nich, nie doszłoby do skutku wykonanie kebaba w domu;)
TUTAJ przepis na mięso do kebaba.
- 600 g mąki pszennej
- 250 ml ciepłej wody
- 50 g drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 150 g jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki oleju
- 1 jajko do posmarowania
- sezam
Rozkruszone drożdże wkładamy do garnuszka, dodajemy cukier, ciepłą wodę oraz 1-2 łyżki mąki, dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilka minut w ciepłe miejsce (do podrośnięcia).
Do dużej miski przesiewamy mąkę. Dodajemy jogurt w temp. pokojowej, sól, olej oraz wyrośnięty zaczyn. Łączymy. Zagniatamy gładkie ciasto. Odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Blaszkę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Rozprowadzamy na nim wyrośnięte ciasto, formując koło (jak na pizzę). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podrośnięcia.
Przed pieczeniem wierzch ciasta nacinamy ostrym nożem (w kratkę) oraz smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy sezamem.
Pieczemy przez około 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Po przestudzeniu kroimy na 4 części.
Środek smarujemy ulubionym sosem, rozkładamy warzywa (np sałata, ogórek, pomidor, czerwona cebula), dodajemy mięso (z TEGO przepisu).
własnie w takim chlebie najbardziej lubię kebab. Przepis notuję i na pewno je upiekę
Są świetne, zrób koniecznie 🙂
Świetnie wyglada 🙂 Super buła 😀
Trochę się ich obawiałam, ale wyszły świetnie
Muszę spróbować 🙂 Kebaba w takiej bułce dawno nie jadłam 🙂
O, to tym bardziej trzeba nadrobić zaległości
Kebab z takim domowym chlebkiem to musi być prawdziwa uczta 🙂
Tak, zjedliśmy ze smakiem
Jak zrobie takiego kebaba mojemu mężowi to padnie z wrażenia
Będzie prosił o więcej;)
Wygląda idealnie. Mam jednak dwa pytania. Czy na pewno do ciasta nie trzeba wbijać jajka? I czy piekarnik w którym piekłaś grzał góra dół, czy tylko dół? Pozdrawiam.
Piekarnik miałam ustawiony na funkcji góra-dół. A ciasto przygotowałam tak jak w przepisie, bez jajka.
Pozdrawiam.
Ile bułeczek wychodzi z podanych składników?
na 4 kebaby
Przepis wypróbowany i idealny. Bułka palce lizać.
Dziekuje i pozdrawiam
A ten zaczyn bez mąki ma podrosnąć?
Oczywiście, że dodajemy 1-2 łyżki mąki. Moje niedopatrzenie. Już uzupełniam.
Dzięki za zwrócenie na to uwagi 🙂
Bułka bardzo smaczna palce lizać, pozdrawiam 😀
Czy można zrobić rozczyn z suchych drożdży?
Bułki te robiłam tylko z wykorzystaniem świeżych drożdży, ale zawsze można spróbować z suchymi.
Ja robiłam z suchych nie trzeba robić wtedy zaczynu ale dałam dwa opakowania i rośnie równie dobrze