Wafle „Michałki”

Kolejne wafle do kolekcji na blogu;)

Ten konkretny przepis wypatrzyłam na blogu Zjem to.

Wyszły smaczne. Z gładką masą oraz taką z kawałkami orzechów. Czy smakowały jak znane „Michałki”? Moim zdaniem niekoniecznie;)

  • 3 wafle/andruty suche
  • 60 g orzechów laskowych
  • 170 g miękkiego masła
  • 280 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki nutelli
  • 1 szkl. mleka w proszku + 1 i 1/2 łyżki
  • 1 i 1/2 łyżki gorzkiego kakao

Polewa:

  • 100 g czekolady
  • 2 łyżki śmietanki 30 %
  • 1 łyżka masła

Na rozgrzanej, suchej patelni prażymy orzechy laskowe. Przesypujemy je na czystą ściereczkę i pocierając o siebie, pozbawiamy brązowej skórki. Drobno siekamy.

Masło ucieramy z cukrem pudrem na puch. Dodajemy naprzemiennie serek homogenizowany oraz mleko w proszku. Na końcu dodajemy nutellę.

Do miseczki przekładamy mniej więcej 1/3 masy. Dodajemy do niej gorzkie kakao oraz posiekane orzechy.

Masę rozprowadzamy na pierwszym waflu. Przykrywamy drugim waflem.

Pozostałą masę łączymy z resztą mleka w proszku, mieszamy. Masę wykładamy na wafel, wyrównujemy. Przykrywamy trzecim waflem.

Wafle obciążamy deską do krojenia i umieszczamy w chłodnym miejscu do stężenia.

W kąpieli wodnej rozpuszczamy masło, śmietankę oraz połamaną czekoladę. Przygotowaną polewę rozprowadzamy na wierzchu wafelków.

Dowolnie kroimy.