Kurczak z ryżem

Kiedyś robiłam dosyć podobne danie (Klik).  Ten przepis jednak nie ma sobie równych:) Wypatrzyłam go na tej stronie.

Samo danie jest proste, ale niech Was ta prostota nie zwiedzie. Całość smakuje wybornie (pod warunkiem, że lubicie smak curry i sosu sojowego). Moja rodzinka zastanawiała się nawet jakiego rodzaju mięsa użyłam do tego dania, a pomysł, że to kurczak wydawał się im nieoczywisty;)

  • 2 pojedyncze piersi kurczaka (około 500 g)
  • 3 średniej wielkości cebule
  • 3-4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki przyprawy curry
  • 300g ryżu długoziarnistego
  • 2 małe jajka
  • szczypiorek
  • sól, pieprz

Ryż gotujemy w osolonej wodzie wg wskazówek umieszczonych na opakowaniu (ja pod koniec dodałam dla koloru odrobinę kurkumy).

Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy na cienkie plastry (najcieńsze jak tylko się da). Przekładamy do pojemniczka z wieczkiem. Zalewamy sosem sojowym i oprószamy 1 czubatą łyżeczką curry, mieszamy. Odstawiamy na około 30-60 minut do lodówki.

Cebulę kroimy w cienkie piórka.

Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Wrzucamy cebulę, oprószamy ją niewielką ilością soli. Smażymy przez chwilę, po czym wlewamy 1/3 szkl. wody. Pod koniec do cebuli wsypujemy 1 płaską łyżeczkę curry, mieszamy. Gdy woda z patelni odparuje, dodajemy kurczaka i smażymy razem do czasu, aż straci różowy kolor.

Zawartość patelni zgarniamy na boki, a na środek wbijamy jajka. Mieszamy je, do czasu aż lekko się zetną, po czym mieszamy już całą zawartość patelni. Następnie dodajemy ugotowany, odcedzony ryż, mieszamy wszystko razem.

Przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem.