Sałatka z kapustą pekińską i tuńczykiem

To jedna z tych sałatek, które całkiem pozytywnie zaskakują.

Patrząc na składniki wiedziałam, że może być fajna, choć jednocześnie przyznać muszę, że kapusta pekińska jako baza bardziej kojarzyła mi się z dodatkiem do obiadu, a nie samoistną sałatką. Do tego nie spodziewałam się, że będzie tak sycąca (okazała się doskonała na drugie śniadanie do pracy).

Kolejny jej plus? Jest niemalże błyskawiczna w przygotowaniu. To, razem z fajnym smakiem, daje kombinację idealną, prawda?

Jedyne zastrzeżenie mam do jej koloru. W sklepie dostępne były jedynie takie „blade”, prawie żółte sztuki kapusty, ale jeśli traficie na ładną zieloną, sałatka będzie jeszcze ładniej wyglądała;)

  • 1 nieduża kapusta pekińska
  • 1 słoiczek tuńczyka w oleju (ja kupuję w lidlu, można ewentualnie wykorzystać 2 puszki tuńczyka np w sosie własnym)
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 4 jajka
  • majonez
  • sól, pieprz

Kapustę drobno szatkujemy.

Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy i kroimy w dużą kostkę.

Kukurydzę osączamy z zalewy.

Osączonego z oleju tuńczyka dzielimy na mniejsze kawałki.

Wszystkie składniki umieszczamy w misce. Dodajemy 3-4 łyżki majonezu (można dodać też dodatkowo 2 łyżki gęstego jogurtu). Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.