Surówka z czerwonej kapusty z cynamonem
Przygotowana w ten sposób surówka z czerwonej kapusty budzi we mnie wielki sentyment. Po raz pierwszy jadłam ją kilka lat temu, kiedy to przygotowaliśmy ją podczas kursu gotowania. Od tamtego czasu wracam z przyjemnością do tego smaku.
Surówka jest szybka i prosta do zrobienia. Ilość cynamonu jak i soku z cytryny oraz pozostałych przypraw należy dostosować według osobistych preferencji.
- 1/2 główki czerwonej kapusty
- 1 duże jabłko
- sok z 1/3 cytryny
- 2 łyżki majonezu
- sól, pieprz, cukier, cynamon
Czerwoną kapustę szatkujemy.
Jabłko trzemy na dużych oczkach tarki, dodajemy do kapusty. Skrapiamy sokiem z cytryny, mieszamy.
Dodajemy majonez. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem oraz cynamonem.
Uwielbiam surówkę z czerwonej kapusty, ale z cynamonem jej jeszcze nie próbowałam 🙂
Bardzo lubię, chociaż z cynamonem jeszcze nie robiłam 🙂