Przekładane ciasto kawowe z orzechami
Torcik ten robiłam już kilka razy i jestem nim po prostu oczarowana…
Ciasto jest pyszne, wilgotne. Z kawałkami orzechów i nutą kawy.
Zdecydowanie jedno z moich ulubionych. Mam nadzieję, że również i Wam tak zasmakuje:)
Ciasto:
- 180 g masła
- 180 g drobnego cukru
- 3 jajka
- 180 g maki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia ze szczyptą soli
- 60 g orzechów włoskich, posiekanych
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
Masa kawowa:
- 250 g serka mascarpone
- 85 g cukru pudru
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
Dwie łyżeczki kawy zalewamy 1 łyżką gorącej wody, mieszamy i odstawiamy do przestudzenia.
Miękkie masło ucieramy razem z cukrem do białości. Dodajemy po jednym jajku, miksujemy tylko do połączenia. Obroty miksera zmniejszamy i dodajemy do masy mąkę przesianą ze szczyptą soli oraz przestudzoną kawę. Miksujemy do połączenia. Na końcu wsypujemy posiekane orzechy, mieszamy szpatułką.
Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy ( śr. 20 cm), wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy do tzw suchego patyczka (u mnie 40-45 minut). Po przestudzeniu przekrawamy na dwa blaty.
Jedną łyżeczkę kawy zalewamy 2 łyżeczkami gorącej wody, mieszamy. Odstawiamy do przestudzenia.
Schłodzony serek mascarpone mieszamy razem z cukrem pudrem. Dodajemy kawę i krótko miksujemy całość (przy zbyt długim miksowaniu masa może się zbytnio rozrzedzić).
Przygotowanym kremem przekładamy ciasto kawowe (około 2/3 do przełożenia, 1/3 na wierzch). Dowolnie dekorujemy np wiórkami czekolady i połówkami orzecha włoskiego.
Taki torcik zadowoliłby nie jedną osobę. Pięknie wygląda i na pewno tak smakuje 😉
Pięknie wygląda i nie dziwię się, że również smakuje, bo kawa i orzechy bardzo się ze sobą lubią 🙂
Torcik wygląda bardzo smakowicie, a smak kawy i orzechów bardzo mi odpowiada 🙂
Kusisz tym ciastem. Pięknie wygląda i pewnie jeszcze lepiej smakuje.
Dziękuję:) Myślę, że warto je zrobić.
Właśnie piecze się ciasto, pachnie pięknie i już wiem, że bedze przepyszne. Pozdrawiam
Też tak myślę:) Pozdrawiam ciepło.
Super przepis! Chciałabym upiec w najbliższym czasie 🙂 Jaką średnicę powinna mieć tortownica? 🙂 Pozdrawiam
Bardzo się cieszę Dominiko, że ten przepis Cię zainteresował. Osobiście bardzo lubię to ciasto 🙂
Pieczemy w małej tortownicy o średnicy około 20 cm 🙂
Pozdrawiam ciepło.
Dziękuję za odpowiedź!! 🙂 Niebawem dam znać, jakie są rezultaty.. 🙂
Pozdrawiam 🙂
Czekam w takim razie z niecierpliwością 🙂 Pozdrawiam:)
Ciasto wyszło rewelacyjne! Połączenie orzechów i kawy – niesamowite! 🙂 Przepis prosty w wykonaniu, nawet dla początkujących. Gorąco polecam 🙂
Dominiko, Twój komentarz niesamowicie mnie ucieszył 😀 Uwielbiam to ciasto i cieszę się, że również Tobie zasmakowało 🙂
Pozdrawiam 🙂
Torcik jest pyszny i chętnie do niego wracam, ale następnym razem użyję podwójnej ilości składników, bo samo ciasto zawsze mi wychodzi niskie. Moja tortownica ma 24cm, dlatego zwiększyłam ilość o 1.5 raza, jednak nie zrobiło to większej różnicy. Oby za trzecim razem było idealnie 🙂
To prawda, składniki są na malutką tortownicę (19-20 cm) 🙂 Trzymam kciuki, by wyszło idealnie i niezmiernie się cieszę z kolejnych podejść do przepisu. Też bardzo lubię ten torcik 🙂
Pozdrawiam!
Wygląda rewelacyjnie i przedewszystkim apetycznie, chciałabym je zrobić na komunie Syna . Może mi Pani powiedzieć co za polewę ma Pani na cieście na zdjęciu ?
Pozdrawiam serdecznie .
To jest krem, którym przekładamy ciasto. Większą częścią przekładamy ciasto, a mniejszą wykładamy na wierzch.
Tylko trzeba uważać, aby nie przebić masy – ma być gęsta, a im dłużej miksowana, może się niestety rozrzedzić.