Przekładane ciasto kawowe z orzechami

Torcik ten robiłam już kilka razy i jestem nim po prostu oczarowana…

Ciasto jest pyszne, wilgotne. Z kawałkami orzechów i nutą kawy.

Zdecydowanie jedno z moich ulubionych. Mam nadzieję, że również i Wam tak zasmakuje:)

Ciasto:

  • 180 g masła
  • 180 g drobnego cukru
  • 3 jajka
  • 180 g maki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia ze szczyptą soli
  • 60 g orzechów włoskich, posiekanych
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

Masa kawowa:

  • 250 g serka mascarpone
  • 85 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej

Dwie łyżeczki kawy zalewamy 1 łyżką gorącej wody, mieszamy i odstawiamy do przestudzenia.

Miękkie masło ucieramy razem z cukrem do białości. Dodajemy po jednym jajku, miksujemy tylko do połączenia. Obroty miksera zmniejszamy i dodajemy do masy mąkę przesianą ze szczyptą soli oraz przestudzoną kawę. Miksujemy do połączenia. Na końcu wsypujemy posiekane orzechy, mieszamy szpatułką.

Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy ( śr. 20 cm), wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy do tzw suchego patyczka (u mnie 40-45 minut). Po przestudzeniu przekrawamy na dwa blaty.

Jedną łyżeczkę kawy zalewamy 2 łyżeczkami gorącej wody, mieszamy. Odstawiamy do przestudzenia.

Schłodzony serek mascarpone mieszamy razem z cukrem pudrem. Dodajemy kawę i krótko miksujemy całość (przy zbyt długim miksowaniu masa może się zbytnio rozrzedzić).

Przygotowanym kremem przekładamy ciasto kawowe (około 2/3 do przełożenia, 1/3 na wierzch). Dowolnie dekorujemy np wiórkami czekolady i połówkami orzecha włoskiego.

Źródło