Zapiekanka makaronowa z kurczakiem, porem, cukinią i pieczarkami
Takie obiadki to jest coś, co Tygryski lubią najbardziej:) Zniknęła bardzo szybko, pomimo całkiem sporych rozmiarów. Polecam:)
- 400 g ulubionego makaronu
- 500 g piersi kurczaka
- 300 g pieczarek
- 1 por
- 2 małe cienkie cukinie
- 1 duża cebula
- 150 g żółtego sera
- papryka słodka mielona
- sól, pieprz
Sos beszamelowy:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 1,5 szkl. mleka
- 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy w średniej wielkości kostkę. Doprawiamy solą morską, pieprzem oraz słodką papryką. Odstawiamy do lodówki na około 30 minut.
Cebulę kroimy w piórka. Pieczarki kroimy na plasterki. Pora kroimy na półplasterki. Cukinię kroimy na grubsze półplasterki.
Na patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki oleju i na gorący wrzucamy cebulę oraz krążki pora. Smażymy kilka minut, po czym dodajemy pieczarki (niewielką część zostawiamy surowych – posypiemy nimi wierzch zapiekanki). Pod sam koniec dokładamy cukinię. Smażymy jeszcze chwilę, po czym doprawiamy całość solą oraz pieprzem.
Na osobnej patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki oleju i wrzucamy mięso. Smażymy do czasu, aż straci różowy kolor.
W międzyczasie w osolonym wrzątku gotujemy makaron na al dente. Odcedzamy. Mieszamy w dużym garnku razem z warzywami i mięsem.
Naczynie żaroodporne smarujemy niewielką ilością masła. Wykładamy połowę makaronu z resztą składników. Posypujemy startym serem żółtym, wykładamy resztę składników.
W rondelku na niewielkim ogniu rozpuszczamy masło. Dodajemy mąkę i energicznie mieszając, gotujemy całość około 1-2 minuty. Następnie wlewamy mleko i mieszając co jakiś czas, gotujemy, aż do zgęstnienia sosu. Doprawiamy go na koniec gałką muszkatołową, oraz solidną porcją soli i pieprzu. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki,mieszamy. Gotowym sosem zalewamy zapiekankę. Wierzch posypujemy odłożonymi plasterkami pieczarek.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190-200 stopni na około 20-25 minut.
pyszna propozycja
Zapiekanka to zawsze fajny pomysł na smaczne jedzenie 😉
Również bardzo lubię zapiekanki 🙂 Można je stworzyć z ulubionych składników. Twoja propoztcja bardzo mi odpowiada.
Pycha, na taki obiad to ja się piszę bez wahania 🙂
miło się czyta
Bardzo lubię zapiekanki, a szczególnie te z beszamelem. Szkoda tylko, że ten sos jest taki kaloryczny:)
Chętnie bym zjadła troszkę 🙂