Surówka z czerwonej kapusty, jabłka i suszonych śliwek
Przepis na taką surówkę wypatrzyłam kiedyś na jednej z kartek z kalendarza.
Surówka z czerwonej kapusty z dodatkiem tartego jabłka oraz suszonych śliwek to doskonała propozycja na obiadową surówkę. Ten dodatek do obiadu z pewnością Wam zasmakuje.
Jeśli zrobicie ją tuż przed podaniem sałatka będzie bardzo chrupiąca; jeśli zaś przygotujecie ją z kilkugodzinnym wyprzedzeniem przyjemnie zmięknie. Oba warianty bardzo smakowite.
- 1/2 główki czerwonej kapusty
- 1/2 czerwonej cebuli
- 1 jabłko
- kilka suszonych śliwek
- 2 łyżeczki miodu
- 3 łyżki majonezu
- 1 łyżka białego octu winnego
- sól, pieprz
Kapustę szatkujemy.
Czerwoną cebulę drobno siekamy.
Obrane jabłko trzemy na tarce jarzynowej.
Śliwki kroimy na mniejsze kawałki.
Majonez łączymy z miodem oraz octem winnym. Doprawiamy solą oraz pieprzem.
Wszystkie składniki surówki łączymy ze sobą, mieszamy z sosem majonezowym.
Następnym razem dodam suszone śliwki:)
Nie wpadłabym na dodatek suszonych śliwek. Oryginalne 😉
Pyszna surówka 🙂 Muszę wypróbować z dodatkiem suszonych śliwek.
Uwielbiam ją 🙂