Kotlety schabowe z delikatnym sosem
Dziś w zasadzie zwyczajne kotlety schabowe.
Nie zawsze przygotowując je wykorzystuję musztardę, aczkolwiek nadaje ona kotletom wyrazistości. Tym razem kotlety dodatkowo wzbogacone – niejako dla kontrastu – o delikatny sos śmietanowo-serkowy.
Mała zmiana, a całkiem inny odbiór całości.
Sos jest delikatny, z lekko wyczuwalnym posmakiem czosnku. Sam w sobie może nie wywołuje zachwytów, ale fajnie komponuje się z kotletem. Podobny równie dobrze smakuje też np z pieczonymi ziemniakami, na które przepis pojawi się pewnie kiedyś na blogu;)
- 4-5 plastrów schabu
- 1 łyżka musztardy
- kilka łyżek mąki krupczatki
- bułka tarta
- 1 jajko
- olej/oliwa
- sól, pieprz
Sos:
- 3 łyżki serka śmietankowego kanapkowego
- 2-3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18% (ew. gęstego jogurtu)
- 1 ząbek czosnku lub czosnek granulowany do smaku
- sól, pieprz
Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso delikatnie rozbijamy. Przekładamy do miski. Dodajemy 2 łyżki oliwy, musztardę, około 1/2 łyżeczki soli i około 1 łyżeczkę pieprzu (np zmielony kolorowy). Nacieramy mięso przyprawami i odstawiamy do lodówki na 1-2 godziny.
Zamarynowane kotlety panierujemy w mące, rozbełtanym jajku oraz bułce tartej.
Smażmy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto. Osączamy na ręczniku papierowym.
Serek kanapkowy mieszamy ze śmietaną. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem.
Kotlety podajemy polane sosem.
85
fajny domowy obiadek 🙂
Kojarzy mi się z niedzielnym obiadm 🙂
Typowy niedzielny obiadek pycha
Do sosu zamist śmietany możemy dodać jogurt naturalny i trochę ziół prowansalskich będzie lżejszy.