Kotlety schabowe z delikatnym sosem

Dziś w zasadzie zwyczajne kotlety schabowe.

Nie zawsze przygotowując je wykorzystuję musztardę, aczkolwiek nadaje ona kotletom wyrazistości. Tym razem kotlety dodatkowo wzbogacone – niejako dla kontrastu – o delikatny sos śmietanowo-serkowy.

Mała zmiana, a całkiem inny odbiór całości.

Sos jest delikatny, z lekko wyczuwalnym posmakiem czosnku. Sam w sobie może nie wywołuje zachwytów, ale fajnie komponuje się z kotletem. Podobny równie dobrze smakuje też np z pieczonymi ziemniakami, na które przepis pojawi się pewnie kiedyś na blogu;)

  • 4-5 plastrów schabu
  • 1 łyżka musztardy
  • kilka łyżek mąki krupczatki
  • bułka tarta
  • 1 jajko
  • olej/oliwa
  • sól, pieprz

Sos:

  • 3 łyżki serka śmietankowego kanapkowego
  • 2-3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18% (ew. gęstego jogurtu)
  • 1 ząbek czosnku lub czosnek granulowany do smaku
  • sól, pieprz

Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso delikatnie rozbijamy. Przekładamy do miski. Dodajemy 2 łyżki oliwy, musztardę, około 1/2 łyżeczki soli i około 1 łyżeczkę pieprzu (np zmielony kolorowy). Nacieramy mięso przyprawami  i odstawiamy do lodówki na 1-2 godziny.

Zamarynowane kotlety panierujemy w mące, rozbełtanym jajku oraz bułce tartej.

Smażmy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto. Osączamy na ręczniku papierowym.

Serek kanapkowy mieszamy ze śmietaną. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem.

Kotlety podajemy polane sosem.

85