Kotlety z ryżu i marchewki z sosem majonezowo-jogurtowym

Przepis na te kotleciki wypatrzyłam na blogu „Przy stole”.

Wyszły smaczne, lekko słodkawe od marchewki. Idealnie wręcz komponowały się z dodatkiem majonezowo-jogurtowego sosu (jak dla mnie to punkt obowiązkowy do tych kotlecików). Niestety, jeśli chodzi o ich smażenie, to były to dla mnie jedne z najbardziej problematycznych ryżowych kotlecików;) Na szczęście porcja wychodzi niewielka, więc nie trzeba się było zbyt długo „stresować”;)

Polecam na poświąteczną, ciepłą i niedrogą kolację lub obiad dla 2-3 osób;)

    • 150 g ryżu
    • 4 duże marchewki
    • 3 żółtka
    • 2 łyżki bułki tartej
    • sól i pieprz
    • 4 łyżki oleju

sos:

  • 3-4 łyżki majonezu
  • mały kubeczek jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz, szczypta ziół prowansalskich

 

Ryż wsypujemy do osolonego wrzątku i gotujemy wg wskazówek zamieszczonych na opakowaniu. Odstawiamy do przestudzenia.

Obrane marchewki gotujemy na półmiękko. Studzimy.

Do przestudzonego ryżu dodajemy tarte na dużych oczkach marchewki. Dodajemy żółtka oraz bułkę tartą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy do połączenia.

Zwilżonymi zimną wodą dłońmi formujemy kotleciki (ok. 8-10 sztuk).

Smażymy je na rozgrzanym oleju, z obu stron na złoto (przez około 2-3 minuty z każdej strony).

Majonez mieszamy z jogurtem. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Dodajemy niewielką ilość posiekanej natki pietruszki oraz zioła prowansalskie.