Śnieżne ciasteczka – ciasteczka cieszyńskie
Smaczne ciasteczka orzechowe. Nam najbardziej smakowały, gdy zmiękły po kilku dniach;)
- 250g masła
- 280g mąki
- 120g posiekanych orzechów włoskich
- 90g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 op. cukru wanilinowego do dekoracji
Miękkie masło ucieramy razem z cukrem pudrem na puch. Stopniowo wsypujemy orzechy oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Początkowo miksujemy, a gdy ciasto zrobi się zbyt gęste, mieszamy łyżką, lub wyrabiamy ręką.
Z masy formujemy kulki wielkości małego orzecha włoskiego. Wykładamy – zachowując odstępy – na blaszce z wyposażenia piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na około 15-20 minut (do zezłocenia).
Pozostawiamy na blaszce do wystudzenia. Posypujemy po wierzchu cukrem wanilinowym.
Jestem pewna, że są smaczne… z orzechami nie może być inaczej 😉
ale fajne ciasteczka
Smakowicie wyglądają i łatwe do zrobienia 🙂