Makaron w pomidorowym sosie zapiekany z cukinią i mozzarellą

Tego lata odkryłam jak smaczna może być młoda cukinia na surowo, dlatego i tym razem postanowiłam nie podsmażać jej do makaronowej zapiekanki, ale wykorzystać na surowo i zjeść taką lekko al dente;)

Domyślam się, że takie rozwiązanie nie wszystkim przypadnie do gustu – nam smakowało bardzo. Taka zapiekanka to prosty i nieskomplikowany pomysł na obiad lub kolację na ciepło:)

U nas przyjmie się na pewno;)

  • 400-500 g makaronu penne
  • 1 młoda cukinia
  • 2 kulki mozzarelli
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów
  • kilka listków świeżej bazylii
  • szczypta oregano
  • sól, pieprz, cukier

Makaron gotujemy al dente w lekko osolonym wrzątku. Odcedzamy.

Cebulę kroimy w drobną kostkę. Czosnek kroimy na cieniutkie plasterki.

W rondelku rozgrzewamy niewielką ilość oleju, wrzucamy cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodajemy czosnek – chwilę smażymy, cały czas mieszając. Następnie dodajemy rozdrobnione pomidory (do puszki po pomidorach wlewamy niewielką ilość wody, potrząsamy, zbierając sos ze ścianek puszki, wlewamy do rondelka). Sos pomidorowy gotujemy przez kilka minut na średnim ogniu, mieszamy co jakiś czas. Gdy sos zgęstnieje zdejmujemy rondelek z palnika. Dodajemy szczyptę oregano, sól, pieprz, około 1 łyżeczkę cukru oraz posiekane liście bazylii.

Ugotowany makaron mieszamy z przygotowanym sosem. Wykładamy do lekko natłuszczonego naczynia żaroodpornego.

Cukinię kroimy na ćwiartki (opcjonalnie można ją dodatkowo chwilę podsmażyć na rozgrzanej na patelni minimalnej ilości oleju). Mozzarellę kroimy na paseczki.  Składniki dodajemy do naczynia z makaronem, mieszamy.

Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut.

Źródło